Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

07.06.2013 10:40

czy korzeń świeżego imbiru przed dodaniem go do potraw obieracie ze skórki?

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

07.06.2013 15:04

Może i nie trzeba, ale ja go nadal będę obierała.

borgia

Zadanych pytań: 89

07.06.2013 10:45

Rak. Z dwóch zasadniczych powodów - nie mam pewności czym sypany jest u nas imbir leżący na półkach sklepowych i mam pewność, że przynajmniej część usuwam ze skórką. Drugi powód to ten, że skórka brzydko wygląda. A na dobicie trzeci powód taki, że widziałam niejednokrotnie na profesjonalnych stronkach jak azjatyccy kucharze obierali imbir ze skórki. Być może powodem jest powód drugi, ale dla mnie nie ma to już większego znaczenia :).

Beatris

Zadanych pytań: 43

07.06.2013 10:51

Tak, zawsze obieram, a raczej skrobię łyżeczką.

Odpowiedzi (13)

anemon

Zadanych pytań: 163

07.06.2013 10:52

Tak, ja również obieram z tych samych powodów co @borgia, a najważniejszy dla mnie jest ten pierwszy.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

07.06.2013 10:55

my równiez obieramy ze skórki

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

07.06.2013 11:10

pytam bo ja również obieram ale ostatnio oglądałam jakiś program kulinarny gdzie Pani która gotowała twierdziła że imbiru nie trzeba obierać

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

07.06.2013 11:10

zawsze obieram dzięki temu szybciej uwalnia się smak i aromat;)

misia53

Zadanych pytań: 339

07.06.2013 11:53

o ile dobrze pamiętam to w "Ugotowanych" Małgorzata Potocka opowiadała o imbirze . Nie obiera go nigdy ,bo on nawet nie ma skórki tylko taką błonkę i profesjonalni kucharze z Indii i nie tylko nie obierają imbiru.I znów zdania podzielone .....

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

07.06.2013 11:58

Ja również zeskrobuję łyżeczką:)

Nalesnik

Zadanych pytań: 5

07.06.2013 12:58

ja też zawsze obieram

borgia

Zadanych pytań: 89

07.06.2013 14:01

Widziałam Małgorzatę Potocką w akcji z tym imbirem. Nie dość, że nie był obrany... to jeszcze spleśniały. Tarła co prawda z drugiej strony... Czy ktoś zwrócił na to uwagę? Nie wiem czy można gdzieś znaleźć ten odcinek, ale ta pleśń podziałała na mnie mocno odpychająco. Oczywiście zdania zawsze bywają różne. Ale mnie do nie obierania nie przekonała ;).

haniaa

Zadanych pytań: 74

07.06.2013 17:25

ja obieram.

misia53

Zadanych pytań: 339

07.06.2013 17:48

Ewo, ja tylko napisałam co widziałam i słyszałam a każdy po swojemu i tak zrobi. Ja rzadko używam imbiru i też zeskrobuję....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak