Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

16.01.2014 23:43

Czy ktoś z Was miał okazję być ostatnio na wsi i zobaczyć szczegółowo z bliska proces dojenia krów i przechowywania mleka ? Byłam w święta kilka dni na wsi i widziałam jakie obecnie wymogi mają mleczarnie: przemywanie wymion i konwi na mleko specjalnymi preparatami, które śmierdzą gorzej niż pestycydy. Mleko czuć tymi świństwami i dopiero obróbka w mleczarni zabija ten zapach. Kontrole z mleczarni są średnio raz w tygodniu i min. sprawdza się czym są myte konwie, kany na mleko więc trzeba je tym myć. Zaznac

Najlepsze odpowiedzi (3)

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

17.01.2014 00:06

Czasem lepiej takich rzeczy nie wiedzieć, bo się jeść i pić odechciewa

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

17.01.2014 00:09

Wiem, że teraz bardzo są zaostrzone procedury w tym zakresie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

17.01.2014 08:14

U mojej babci oddają mleko do Mlekovity i mleko mają na prawdę smaczne i na własny użytek biorą właśnie z tej chlodni na mleko, które oddają do mleczarni :) Trochę mnie to dziwi, bo po prostu bardzo dobrze znam ten proces, bo u mojej babci mają taką ilość krów już prawie 15 lat i nigdy się nie spotkałam z tym aby mleko miało niedobry smak :)

Odpowiedzi (12)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

16.01.2014 23:46

Zaznaczam, że mleczarnia ta ma symbol UE. Czyli faszerują nas chemią dzięki której mleko w kartoniku ma termin ważności 6 m-cy. Co o tym myślicie ?

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

17.01.2014 00:14

też wolę o tym nie myśleć ,chociaż wszyscy o tym wiemy:)

mysza75

Zadanych pytań: 96

17.01.2014 00:18

to też ja mleka nie piję na szczęście. Mleko wcale zdrowe nie jest.

agnieszka131919

Zadanych pytań: 2

17.01.2014 07:17

lepiej nie wiedzieć,w dzisiejszych czasach to już chyba nic zdrowego nie ma

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

17.01.2014 07:44

Tak się składa że u mojej babci (1000metrów) od mojego domu mają 70 krów na mleko i dobrze wiem jak ten proces wygląda. Nie zgodzę się z Twoją opinią. Bardzo dobrze że są takie wymogi i dobrze że wszystko odbywa się za zachowaniem z zasad higieny! Widziałaś jak się doiło dawniej mleko do mleczarni? W którym pływały kawałki brudnej słomy i innych nieczystośći od krów, gdy krowy przed dojeniem się nie myło? Niewiadomo do jakich wiader to było dojone i jak przechowywane. Teraz jest gwarancja higieny, mleko u hodowcy przechowywane jest w chłodni i ja od babci często dostaję takie mleko i jest pyszne. A niesmaczne mleko o którym piszesz może być wynikiem nieodpowiedniego karmienia zwierząt - np. nieodpowiednie kiszonki

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

17.01.2014 07:52

Ja z takiego mleka od babci robię przeróżne sery (oscypki, bryndza, feta, twaróg) - wszystkim smakuje, takie mleko jest na prawdę smaczne. A tak jak Ty piszesz to albo tamte zwierzęta są źle karmione (jeśli jedzą źle przyrządzone kiszonki lub nieodpowiednie produkty to mleko może być w smaku skwaśniałe, gorzkie lub mieć inny nieprzyjemny posmak) lub też mycie nie przebiega w sposób prawidłowy, bez odpowiedniego przepłukania też czystą wodą (gdybyś w domu myła naczynia płynem i ich nie płukała, to później też żadne potrawy by Ci nie smakowały z nich)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.01.2014 08:03

Mysiunia zapewniam Cię, że wszystko jest robione zgodnie z procedurą: płukanie, mycie i płukanie. Mleko ma normalny smak ale wymagane do mycia płyny są zwyczajnie śmierdzące, gdyż zawierają substancje, które mają zachować na dłużej świeżość mleka.Mleczarnia, która odbiera to mleko przyjeżdża co dwa dni więc to mleko /pomimo przechowywania w chłodziarkach/ musi być jakoś "konserwowane". Do potrzeb domowych krowy dojone są do osobnego naczynia, mytego zwykłymi płynami do naczyń. Być może stosowanie płynów, o których piszę /a które dostarcza mleczarnia odbierajaca to mleko/ jest wymagane w tej konkretnej mleczarni - dość znanej i produkujacej różnorakie produkty mleczne również na eksport.

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

17.01.2014 08:24

pamiętam jak kiedyś na wsi ciotka doiła mleko do wiadra, przelewała potem przez gazę czy pieluchę do drugiego i można było od razu pić smaczne mleko, mam teraz powyżej pięćdziesiątki i jestem zdrowy po takim mleku

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.01.2014 09:17

Renata- mleko w kartonie jest ważne tak długo dzięki procesowi UHT- który sterylizuje mleko, tzn- zabija florę bakteryjną, także tą zdrową. Do tego mleko i produkty przechowywane w systemie tetra pack, są pakowane w warunkach jałowych, kompletna minimalizacja zarazków. Nie mam pojęcia czym myte są urządzenia i krowy w miejscu, które ty akurat miałaś okazję zwiedzić. Może coś tam jest nie tak, a może nie przykładają się należycie do płukania. Mój sąsiad ma 40 krów i mleko jest naturalne. Nie ma żadnych "obcych" zapachów- ale z ciekawości zapytam jakie u nich stosują środki. U nas cysterna jest codziennie z rana po mleczko. Ja też czasami biorę, choć trudno mi było przyzwyczaić się do "mleczności" tego mleka :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.01.2014 13:52

Zdzisław - moja siostra, u której byłam tak własnie doi krowy dla swoich potrzeb. Natomiast do mleczarni zgodnie z wytycznymi - mleczarnia pozyskała środki z UE, odnowiła produkcję, unowocześniła się i teraz wymaga takiej a nie innej procedury. Kontrole są dw, trzy razy w tygodniu: przed udojem / w wigilię byli o 5,30 rano/ żeby sprawdzić czystość urządzeń a w inny dzień są na kontroli w czasie udoju, żeby sprawdzić przestrzeganie higieny i zawartość tłuszczu w mleku. Wiem, że to iz mleko w kartoniku ma dłuuugi termin ważności dzięki procesowi UHT. Ale zanim trafi do mleczarni jest u rolnika 48 godz. /tak jest w przypadku mojej siostry bo cysterna przyjeżdża co dwa dni ma 35 krów ale mleczarnia znajduje się 120 km od niej/ więc przypuszczam, że te środki o których piszę mają to mleko jakoś "zakonserwować'. Ale byc może w każdej mleczarni są inne zasady higieny - wszędzie czysto i sterylnie ale dzięki innym środkom i metodom.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak