Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

16.01.2014 23:43

Czy ktoś z Was miał okazję być ostatnio na wsi i zobaczyć szczegółowo z bliska proces dojenia krów i przechowywania mleka ? Byłam w święta kilka dni na wsi i widziałam jakie obecnie wymogi mają mleczarnie: przemywanie wymion i konwi na mleko specjalnymi preparatami, które śmierdzą gorzej niż pestycydy. Mleko czuć tymi świństwami i dopiero obróbka w mleczarni zabija ten zapach. Kontrole z mleczarni są średnio raz w tygodniu i min. sprawdza się czym są myte konwie, kany na mleko więc trzeba je tym myć. Zaznac

Odpowiedzi (12)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.01.2014 16:43

No ale gdyby te środki o których mówisz, miały przedłużać trwałość mleka, to musiałyby być do niego dolewane. Sam proces mycia wymion, kadzi na mleko i maszyn pod "cycki", nie gwarantowałby utrwalenia mleka. Tak myślę. Aż strach myśleć co jest w tym jedzeniu

Kasia36

Zadanych pytań: 463

17.01.2014 22:24

pewnie że widziałam jak babcia doi krowę, siedzi na takim niskim stoliku pod krową stoi wiadro a babcia ciągnie za wymiona a mleko leci do wiadra, w takiej unijnej stajni to nie byłam, ale w tej co byłam to myślę że dużo gorzej śmierdzi niż od tych środków do czyszczenia konwi i krowich cycek, babcia to jedynie ma zimną wodę i kawałek szmatki żeby przed dojeniem wytrzeć krowie wymiona, a na podłodze mokro, brudno, śmierdząco bo w stajni oprócz krów świnie, byk a na niej stoi to wiadro

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak