Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kamyk

Zadanych pytań: 541

15.05.2013 21:19

czy nie uwarzacie , że niektórzy na DS się strasznie wymądrzają , nie wypróbują przepisu a od razu krytykują - dla mnie to nienormalne ....

Odpowiedzi (22)

borgia

Zadanych pytań: 89

16.05.2013 09:16

Wiem, że najlepiej byłoby zbierać same achy i ochy nawet pod kisielem z proszku. Chciałam zauważyć, że pod różnymi plagiatami i naprawdę beznadziejnymi rzeczami też takich achów nie brakowało. Ktoś jednak ma odwagę powiedzieć - ukradłeś przepis człowieku. Ukradłeś zdjęcie. Karmisz nas kitem. I o ile osobiście bywam złośliwa jednie w odpowiedziach u siebie, o tyle stosuję się do regulaminu, określającego jak co powinno wyglądać. Aby nikt nie zarzucił mi czegokolwiek. Jeżeli więc np. umieszczę w kpk zdjęcia te same, tylko w innych konfiguracjach, to muszę wiedzieć że narażam się na krytykę i w końcu na usunięcie przepisu. Chciałabym powiedzieć, że kto jest bez winy... I czy ta "krytyka" tutaj jest konstruktywna ;P.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

16.05.2013 09:28

emeslive-ja całkowicie zgadzam się z Tobą,nie pisałam o takich skrajnych przypadkach,ale natrafiam czasami na komentarze pod potrawą z bardzo fajnie zrobionym zdjęciem,gdzie ktoś pisze,że światło nie takie,że nie pod takim kątem zrobione zdjęcie itd....

caralajna

Zadanych pytań: 435

16.05.2013 11:32

ja znam dwie notoryczne mądrale, to skrajne przypadki wymagające moim zdaniem terapii psychiatrycznej, jednak one zamiast na sesje logują się na DS i dają upust chorym emocjom..

Wlodek

Zadanych pytań: 28

16.05.2013 11:41

Dlaczego "kamyk" uważasz, że to nie normalne. Nigdzie nie jest powiedziane, że wszystkim musi to samo smakować. Czytając czyjś przepis jesteśmy skazani na wyobrażenie sobie potrawy o którą chodzi. Jeśli rzeczywiście interesujemy się gotowaniem i lubimy to robić, tak jak to opisuje "emeslive" trzeba się troszkę postarać również o efekt końcowy. Część osób po prostu nie czyta składników, przepisu wykonania ani nie ogląda zdjęć. Ocena w tym przypadku jest śmieszna, nawet tych co oceniają. Piszesz, że "wychodzi na to , że niektórzy się niczego nie nauczą , niestety" Jeżeli będziesz tak do tego podchodził to udzieliłeś sobie sam na to odpowiedź. Ja również się spotkałem z krytyką ale to nie wyrok. Czasami przeszkadza nam poprawnie działający system ale zawsze można to poprawić.

emeslive

Zadanych pytań: 288

16.05.2013 12:54

Wracając do samego ocenienia – czy aby na pewno trzeba przygotować potrawę, by ocenić wartość przepisu? Myślę, że nie. Osoba w miarę biegła w gotowaniu, po przeczytaniu listy składników i sposobu wykonania, jest w stanie stwierdzić czy przepis jest dobry czy nie. Pewne smaki się ze sobą łączą, pewnie nie. W przypadku ciast obowiązują pewne proporcje. Obróbka termiczna też podlega pewnym stałym regułom. Osoby gotujące to wiedzą i pewne błędy są w stanie wyłapać już na etapie czytania przepisu.

borgia

Zadanych pytań: 89

16.05.2013 16:14

Kiedyś zaczęłam przepisywać przepis Niebieskookiej. Pod nim jeden miód - niemyślących zdaje się użytkowników. Zdjęcie piękne i na jego podstawie można by sądzić, że "Piernik świąteczny" jest grzechu wart. Poddaję do analizy fragment mocno skreślony w moim zeszycie. Oczywiście rozpływającym się nad przepisem na złość dałam złośliwy komentarz... że coś tu jest nie tak. Przytoczę to co odpisałam, w pewnym miejscu urywając: 13 dag margaryny, 5 dag bakalii, 1/2 łyżeczki goździków całych, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 2 płaskie łyżki sody, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. mąki krupczatki, 50 dag miodu, 50 dag cukru... (?) - i nie było tam ani grama więcej mąki. Czy ktoś gotujący ma pojęcie co z tego wyjdzie? Bo że nie piernik to wiadomo... Mam prawo do krytyki wśród pochwał jedynie? Nie złośliwości, ale pytania czy aby wszystko jest ok?

emeslive

Zadanych pytań: 288

16.05.2013 16:35

@Borgia Widzę, że doskonale zrozumiałaś co miałem na myśli ☺. Czasami ludzie wypisują kompletne bzdury i mają za nic fakt, że przez ich radosną twórczość ktoś może zmarnować swój czas i co ważniejsze – składniki. A w przypadku krytyki następuje obraza majestatu i nierzadko akcja odwetowa „poklikajmy na minusy”. Rozumiem, że można obrazić się za niesłuszną i przesadzoną krytykę, ale za konstruktywną i zasłużoną?

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

16.05.2013 16:42

uważam, że jeżeli dostane po nosie od osoby, po której profilu widzę że ma doskonałe pojęcie o gotowaniu, to nie będę się obrażać tylko przyjmę uwagi, a nawet zapiszę sobie je na ostatniej stronie w moim zeszycie kulinarnym w dziale "tak się nie robi" nie wiem o które "komentarze" chodzi Kamykowi, więc ciężko powiedzieć czy ktoś się wymądrza czy daje trafne uwagi.. większość z nas jest tu raczej osobami które, nie oszukujmy się, gotują średnio lub dostatecznie, więc zamiast się dąsać, proponuje krytycznym okiem przyjrzeć się swojej księdze i zdjęciom... ja stwierdziłam, po ostatnich wydarzeniach tutaj, że ignoruję przepisy które mnie rażą, które widzę że są plagiatami lub nie spełniają norm regulaminowych. To nie mój cyrk i nie moje małpki, jak ktoś wrzuca przepisy dla punktów- jego sprawa! ja szukam tu ciekawych przepisów, a jest kilka osób które gotują cudownie, reszta mnie nie interesuje

halina17

Zadanych pytań: 271

16.05.2013 16:59

Jest to prawda , zgadzam się z większością komentarzy. Trzeba pisać dokładnie ilość składników , bo osoby młode , które rozpoczynają pieczenie , gotowanie mają się uczyć dobrze a nie np zrobić potrawę nie nadającą się do zjedzenia.W jednym z przepisów napisane jest cytuję " mąka do smaku" proszę mi napisać czy to jest prawidłowo napisany składnik? Jak ktoś może dobrze wykonać wg takiego przepisu?

sandra24

Zadanych pytań: 0

16.05.2013 17:41

Kamyk naucz się pisać poprawnie . Zdanie pisząc zaczyna się od dużej litery , " uwarzacie " pisze się uważacie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak