Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

19.07.2015 16:50

Czy po odłożeniu zakwasu do pieczenia chleba pozostałą część powinnam dokarmić czy nie? I jak go przechowywać w lodówce: szczelnie zakrecony czy tylko delikatnie przykryty papierowym ręcznikiem?

Najlepsze odpowiedzi (3)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.07.2015 08:29

Jezeli zakwasu jest wyprodukowana mala ilosc to super pomyslem jest, tak jak robi berys. Moja mama tez tak robi. Ze zrobionego ciasta chlebowego odklada kilka lyzek i ma gotowy starter na nastepny raz, z tym ze ona piecze raz w tygodniu, nie wiem czy dluzej takie ciasto wytrzyma

gosia56

Zadanych pytań: 466

20.07.2015 09:13

trzymam zakwas w zakręconym słoiku dokarmiam raz w tygodniu ;)

Franciszek

Zadanych pytań: 4

20.07.2015 10:05

Ja osobiście jeszcze nie piekë chleba,lecz podobno różnie miżna to robić zależy od przepisu

Odpowiedzi (15)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

19.07.2015 18:09

Jezeli go nie uzywasz to przynajmniej raz w tygodniu dosyp mu troche moka i dolej wody. Ja pieke najczescniej na weekend wiec dokarmiam caly, a pozniej odkladam sobie tyle ile mi potrzeba wg przepisu, a reszta do lodowki. Ja mam przykryty zawsze kawalkiem papierowego recznika i zaciagniety sloik na gumke

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

19.07.2015 18:11

Dziekuję @dwa pokoje z kuchnią. Twoje wskazówki bardzo mi pomogły i wygląda na to że wkrótce uda mi sie upiec mój pierwszy chlebek na zakwasie - już nie moge sie doczekać :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

19.07.2015 19:56

chleb piekę raz - dwa razy w tygodniu. Zakwas w lodówce trzymam zakręcony i nie dokarmiam. Z niego robię ciasto, a z tego ciasta kawałek zostawiam na następny raz. I tak w kółko:)

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

19.07.2015 21:01

Ja jak piekłam co tydzień to nie chowałam do lodówki tylko codziennie dokarmiałam :)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

19.07.2015 21:15

Ją trzymał w lodowce i dokarmiania zakwas

Skotka

Zadanych pytań: 0

19.07.2015 22:11

Staram się raz w tygodniu upiec chleb i wtedy 3 łyżki zostawiam na następny raz. Słoik trzymam w lodówce przykryty folią w której wykałaczką robię kilka dziurek. Nawet jak nie piekę chleba, to raz w tygodniu wyjmuję zakwas z lodówki, dosypuję trochę żytniej mąki i troszkę wody i po fermentacji chowam z powrotem do lodówki.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

19.07.2015 22:24

nie dokarmiam zakwasu

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

20.07.2015 07:24

ja także nie dokarmiam zakwasu

mysza75

Zadanych pytań: 96

20.07.2015 08:38

trzymam zakwas w lodówce bo piekę raz w tygodniu i nakładam pokrywkę od pojemnika i zakręcam go. Nie dokarmiam zakwasu w lodówce

ilka01

Zadanych pytań: 6

20.07.2015 08:52

Ja piekę chleb raz albo dwa razy w tygodniu, zakwas trzymam w lodówce w słoiczku, ale nie dokręcam szczelnie.. Dodaję go do ciasta, a z kolejnej porcji zostawiam część i do lodówki daję. Dokarmiam zakwas tylko wtedy gdy dłużej nie piekę chleba i widać, że zakwas opada - "że jest głodny" - wtedy dodaję 2 łyżki mąki żytniej - mieszam i zostawiam na 2 godziny na blacie, a potem do lodówki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak