Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

miodunka

Zadanych pytań: 45

08.02.2015 11:54

Czy przy przygotowywaniu wędlin w szynkowarze , zawsze wcześniej peklujecie mięso ?

Odpowiedzi (23)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

08.02.2015 14:36

można nie użyć soli peklowej, kolor mięsa bedzie szarawy i krótsza przydatność, ale i tak musi np w suchym peklowaniu ze zwykłą solą być w szynkowarze minimum 48 godzin, jeśli jest jest nie grubo pokrojone i dopiero wtedy parzyć

Alex_M

Zadanych pytań: 119

08.02.2015 15:30

do szynkowara zawsze pekluję mięso. ma wtedy ładniejszy kolor i nie ma ryzyka zatrucia

Alex_M

Zadanych pytań: 119

08.02.2015 15:33

@gosia56, wyczytałam, że powinno się dodawać około 20 gramów soli peklowej na 1 kilogram mięsa (ja daję mniej bo nie lubię słonych;)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

08.02.2015 16:01

tak zawsze dodaje sól peklowana

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

08.02.2015 17:06

też zawsze najpierw pekluję mięso

ada.la

Zadanych pytań: 39

08.02.2015 17:14

powinno się peklować mięso

anilewe13

Zadanych pytań: 8

08.02.2015 17:34

wcześniej pekluję

Habibi

Zadanych pytań: 690

08.02.2015 21:08

Wszystko zależy od tego, czy mięso wkładam w całości, drobno pokrojone czy zmielone. Absolutnie koniecznie pekluje mięso z kawałku! Mielonki robię bardziej naturalnie, bez peklowania, ale tez wiem, ze szybciej taka mielonka zostanie zjedzona, niż szynka w kawałku

Motorek

Zadanych pytań: 1446

09.02.2015 08:47

zawsze pekluję

Franciszek

Zadanych pytań: 4

09.02.2015 09:32

Tak ,wcześniej trzeba peklować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak