Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

12.04.2015 22:45

Czy wiecie, że... wyrzucając kiełkujący czosnek robimy błąd? Właśnie przeczytałam, że wg badań dr Mercola jest dużo mocniejszą dawką niż świeży czosnek. Zawiera znacznie więcej antyoksydantów i składników pozwalających na zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Pomaga w unormowaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Chroni bardziej przede wszystkim przed rakiem mózgu, płuc i gruczołu krokowego. Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia stawów. Są to dane z artykułu opublikowanego w "ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry". Do tej pory, gdy korzystałam z obcych stronek zawsze była tam uwaga, aby usunąć kiełek, bo powoduje on goryczkę czosnku - mnie ona nie przeszkadzała, więc nawet tego mi się nie chciało robić. Chyba mam "nosa" ;)

Odpowiedzi (34)

Janina

Zadanych pytań: 159

13.04.2015 15:34

Ciekawa informacja;)

gibli

Zadanych pytań: 20

13.04.2015 16:06

nie wyrzucamy takiego kiełkującego czosnku, zazwyczaj jest u nas zjadany jeśli już taki mamy, fajnie wiedzieć coś więcej na ten temat - ciekawa informacja))

molanka

Zadanych pytań: 14

13.04.2015 16:27

czasami dobrze wiedzieć o takich zdrowotnych kulinarnych ciekawostkach

adelajda

Zadanych pytań: 234

13.04.2015 17:47

warto wiedzieć

halina17

Zadanych pytań: 271

13.04.2015 19:09

Ja nigdy nie wyrzucałam kiełkującego czosnku zawsze używałam i używam do spożycia.

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

13.04.2015 21:51

U mnie nigdy czosnek nie kiełkował, a na pewno bym nie wyrzuciła takiego. Szczypior w cebuli jem ;)

Ankha

Zadanych pytań: 112

13.04.2015 22:05

Ja jednak odcinam kiełki zwłaszcza jeśli czosnek jest stary podsuszony, a kiełek dość wyrośnięty.

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

13.04.2015 22:51

kiełkujący wkładam do skrzynki i jest pyszny czosnkowy szczy[iorek

patryska76

Zadanych pytań: 24

14.04.2015 11:29

fajna ciekawostka ;-)

Franciszek

Zadanych pytań: 4

14.04.2015 11:58

Cenna uwaga

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak