Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

12.04.2015 22:45

Czy wiecie, że... wyrzucając kiełkujący czosnek robimy błąd? Właśnie przeczytałam, że wg badań dr Mercola jest dużo mocniejszą dawką niż świeży czosnek. Zawiera znacznie więcej antyoksydantów i składników pozwalających na zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Pomaga w unormowaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Chroni bardziej przede wszystkim przed rakiem mózgu, płuc i gruczołu krokowego. Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia stawów. Są to dane z artykułu opublikowanego w "ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry". Do tej pory, gdy korzystałam z obcych stronek zawsze była tam uwaga, aby usunąć kiełek, bo powoduje on goryczkę czosnku - mnie ona nie przeszkadzała, więc nawet tego mi się nie chciało robić. Chyba mam "nosa" ;)

Odpowiedzi (34)

cukiereczek

Zadanych pytań: 1860

16.04.2015 19:44

Bardzo pożyteczna uwaga Dziękuję

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

20.04.2015 09:37

Bardzo przydatna informacja!

ben-ka

Zadanych pytań: 459

21.04.2015 22:00

Czyli jedzmy czosnek w całości, nawet gdy kiełkuje:)

Anna69

Zadanych pytań: 36

02.05.2015 09:15

Dzięki za ciekawa informacje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak