Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ania96

Zadanych pytań: 8

22.07.2015 11:32

Dlaczego chleb na zakwasie wyszedł gliniasty?Robiłam chleb bezglutenowy na zakwasie.Trzymałam się przepisu i mimo tego chleb jest gliniasty.W smaku dobry, ale mógłby być lepszy.Zakwas był pięciodniowy.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Klausia

Zadanych pytań: 251

22.07.2015 22:38

Za młody zakwas, za ciężka mąka.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

23.07.2015 07:54

słabo nagrzany piekarnik, mąką nieodpowiednia

Damiano

Zadanych pytań: 0

24.07.2015 08:14

za dużo mąki, ciasto ciężkie, słabo nagrzany piekarnik

Odpowiedzi (14)

Renata9

Zadanych pytań: 329

22.07.2015 12:13

Może mąka nie taka , może zakwas był niedobry, albo też piekarnik mało nagrzany ?

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

22.07.2015 13:06

tak jak pisze Renata9 przyczyny mogą być różne

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

22.07.2015 14:01

może za dużo mąki razowej jeśli taką używałaś

Ifa

Zadanych pytań: 16

22.07.2015 14:02

Właśnie tak jak dziewczyny wyżej pisały przyczyn może być wiele: rodzaj mąki, za słaby zakwas i chleb nie wyrósł dobrze, za krótki czas wyrastania chleba, zbyt słabo nagrzany piekarnik... A co masz na myśli bezglutenowy? To jakiej mąki użyłaś?

Ifa

Zadanych pytań: 16

22.07.2015 14:02

Właśnie tak jak dziewczyny wyżej pisały przyczyn może być wiele: rodzaj mąki, za słaby zakwas i chleb nie wyrósł dobrze, za krótki czas wyrastania chleba, zbyt słabo nagrzany piekarnik... A co masz na myśli bezglutenowy? To jakiej mąki użyłaś?

mysza75

Zadanych pytań: 96

22.07.2015 14:03

zdarza się że taki mi wyszedł z maki żytniej, ne wiem z jakiej ty robiłaś mąki.Piekarnik musi być dobrze nagrzany, ale też rodzaj maki ma znaczenie, jest wiele przyczyn

Janina

Zadanych pytań: 159

22.07.2015 16:28

Zgadza się, że przyczyny mogą być różne, ale to prawie zawsze jest tak na pierwszy raz. Jak będziesz chcieć piec chlebki to tak sobie udoskonalisz składniki i wszystko po kolei, że dojdziesz do wprawy i zobaczysz jaki Ci chleb wyjdzie pyszny;)

agaK.

Zadanych pytań: 311

22.07.2015 17:02

Chleb musi być dobrze dopieszczony, mam na myśli to co pisały dziewczyny wyżej, dobrze nagrzany piekarnik i odstać swoje z zakwasem. i upewnij się jeszcze czy proporcje były dobre

Ania96

Zadanych pytań: 8

22.07.2015 18:07

użyłam mąki ryżowej,gryczanej i kukurydzianej

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

22.07.2015 22:57

Przyczyny złego wypieku mogą być różne, np. : za młody zakwas, za ciężka mąka, rodzaj mąki, za dużo mąki, dobrze nagrzany piekarnik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak