Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Kuchenka

Zadanych pytań: 202

12.08.2014 16:27

Dlaczego ciasto kruche się rozsypuje???

Odpowiedzi (29)

Konczi

Zadanych pytań: 632

13.08.2014 07:32

a jakie masz proporcję? Dodaj śmietany lub jedno całe jajko zamiast żółtka :)

Janina

Zadanych pytań: 159

13.08.2014 07:52

Jeżeli się kruszy, to jest dużo tłuszczu albo dużo żółtek, trzeba zakleić ciasto lekko kwaśną śmietaną;)

mysliwy

Zadanych pytań: 0

13.08.2014 09:41

A ja myślę, że jest za mało tłuszczu

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

13.08.2014 11:25

Proporcje na ciasto kruche to 3-2-1 czyli np 300 g mąki, 200g masła, 100g cukru pudru plus żółtko lub dwa jak są małe - opcjonalnie całe jajko lub dodatkowo 1/2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

Klausia

Zadanych pytań: 251

13.08.2014 13:15

Za mało masła, bądź śmietany :)

gibli

Zadanych pytań: 20

13.08.2014 19:35

za mało tłuszczu, ja mam przepis gdzie dodaje się np. jedna łyżkę smalcu, jest rewelacyjny. )

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

14.08.2014 09:44

Jest kruche, to się kruszy ;p

Jolanta_P-S

Zadanych pytań: 695

14.08.2014 14:26

Kwestia proporcji ilości tłuszczu do mąki. 3 (mąka)-2 (tłuszcz)-1 (cukier) się sprawdza. Ja ostatnio mieszam pół na pół mąkę pszenną z krupczatką.

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

14.08.2014 20:40

za dużo mąki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak