Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

mzap88

Zadanych pytań: 4

11.04.2015 14:42

DLaczego podczas pieczenia babka piaskowa pieczona w takiej extra formie (nie w keksowce), peka??? no szlag mnie trafia :(

Najlepsze odpowiedzi (3)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

11.04.2015 16:00

mi też zawsze pęka podczas pieczenia ale jakoś mi to nie przeszkadza zawsze myslałam że pęka dlatego iż tak powinno być

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

11.04.2015 15:20

Mi też zawsze pękała. Jakoś nie chciałam otwierać piekarnika w trakcie pieczenia (na początku właściwie, bo bałam się, że padnie jak biszkopt), więc zaczęłam przykrywać formę folią aluminiową (nie na ścisło, żeby para miała gdzie uciekać tylko tak dla osłony przed mocą grzałki). I teraz mi nie pęka :) a ustawić wtedy mogę i na góra-dół.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

13.04.2015 09:55

ja lubię nawet gdy pęka ale sprawdzę wasze rady

Odpowiedzi (21)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

11.04.2015 14:58

Może pieczenie ustawione jest na grzałkę góra-dół? Jeśli tak proponuję piec na grzałce dolnej. Ciasto ma gdzie rosnąć (nie spieka się od razu z wierzchu) i nie powinno popękać.

pestka

Zadanych pytań: 424

11.04.2015 15:05

podczas pieczenia warto po ok 10 minutach naciąć górę babki ostrym nożem , wówczas nie powinny pojawić się pęknięcia

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

11.04.2015 15:09

dobrze jest naciąć babkę z wierzchu tak mniej więcej na środku formy na około jeżeli forma jest okrągła po 15 minutach pieczenia nożem na głębokość 1-1,5 centymetra ciasto będzie miało ujście podczas rośnięcia i babka nie powinna pęknąć ja tak robię piekąc w obojętnie jakiej foremce jeżeli jest to keksówka nacinam babkę wzdłuż

gacopierz23

Zadanych pytań: 1967

11.04.2015 15:14

@Grażyna dzięki wykorzystam porade przy najbliższym pieczeniu :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

11.04.2015 15:15

Widocznie od góry jest za wysoka temperatura

mzap88

Zadanych pytań: 4

11.04.2015 15:23

no właśnie miałam grzanie ustawione na gora dol... ech, dzieki wielkie, nastepnym razem zrobie jak mi radzicie :)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

11.04.2015 15:44

może masz zbyt wysoką temperaturę od góry

gosia56

Zadanych pytań: 466

11.04.2015 16:22

tak po prawdzie to babka powinna pęknąć wtedy jest dobrze wyrośnięta

Margo1

Zadanych pytań: 2141

11.04.2015 18:47

mi pękała gdy długo piekłam jak zaczęłam krócej piec to nie pękała już

irenka

Zadanych pytań: 888

11.04.2015 19:40

ja lubię jak babka pęka podczas pieczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak