Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.08.2013 09:00

Do osób archiwizujących swoje zdjęcia kulinarne: W jakim formacie przechowujecie je w swoich zasobach? Zmniejszacie do jakiegoś minimalnego formatu np. 640x480, czy raczej pozostawiacie w dużym rozmiarze? Zbieracie je do folderów tematycznych, czy wszystkie w jednym folderze? Pozostawiacie zasoby na dysku, czy raczej zgrywacie na płyty? ...to moje odwieczne pytania w tym temacie... mam tysiące zdjęć i jakoś nie umiem nad nimi zapanować w logiczny sposób ;)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.08.2013 11:22

No właśnie mam na domowych komputerach (nie tylko na swoim, ale i na męża laptopie i na domowym stacjonarnym syna) tysiące zdjęć - archiwizuję je od 15 lat... niestety już dwa razy zdarzyło mi się stracic system razem z zasobami, których nie dało się odzyskać :/ częściowo zgrywam zdjęcia na multisesjach na płytki CD i DVD, ale też nazbierałam ich mnóstwo i nie bardzo jest to praktyczne... mam zapełnione 4 duże zewn. pamięci (pen-drive) oraz pół dysku zewn. mojego męża, gdzie trzyma swoje filmy :) Zaczęłam zmniejszać mniej ważne fotki, bo oryginały są 5-10MB, więc zajmują mnóstwo miejsca... jedynie rodinnych i tych z podróży staram się nie zmniejszać... a kulinarne raczej odchudzam, ile się da... niestety i tak mam pełne komputery i z małym lękiem myślę, co będzie dalej ... hehe ;)

Babciagramolka

Zadanych pytań: 179

16.08.2013 10:38

Podobnie jak Ola - sa na komputerze . Nie zmniejszam. Kulinarne w folderze Kulinarnym ( inne w innych folderach -rodzinnych ,stare zeskanowane itd).Kulinarne mam podzielone na Foldery tematyczne ( zupy, II Dania , Sosy itd). , a w odrębie tematu np Zupy bardziej szczegółowo ( pomidorowe, szczawiowem rosoły itd). W tych szczegółowych mam zamieszczeone poszczegółne przepisy -a w teczce konkretnego przepisu zapis tekstu i wszystkie zdjecia które go dotyczą ( złe na etapie pisania przepisu wyrzucam).W ten sposób mam dotarcie w każdym momencie do konkretnego przepisu.

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

16.08.2013 10:52

Ja zostawiam w dużym formacie, według dat

Odpowiedzi (14)

Renata9

Zadanych pytań: 329

16.08.2013 09:26

wszystkie zdjecia przechowuje w komputerze, jakos nie umiem sie do nich zabrac, aby je uporzadkowac w poszczegolne foldery, badz tez zgrac je na plyty, ale mysle, ze w koncu musze sie do tego zabrac :-)

halina17

Zadanych pytań: 271

16.08.2013 09:58

Ja wszystkie zdjęcia mam na dysku. Mam datami podpisane foldery, ponieważ od razu nie dodaję zdjęć tylko jak mi się uzbiera dużo zdjęć wtedy daję na dysk. Jest to uciążliwe , bo komputer "muli". Mam z 10 tysięcy zdjęć , muszę przysiąść kiedy i część zdjęć pousuwać. Nie ma za bardzo czasu a jak jest to się nie chce zabrać za porządkowanie ich.Myślę , żeby starsze zdjęcie przegrać na płyty.

Mniam

Zadanych pytań: 87

16.08.2013 09:59

Mam zdjęcia posegregowane w folderach. Na razie na komputerze, ale chcę to zgrać na jakiś dysk zewnętrzny.

Janina

Zadanych pytań: 159

16.08.2013 10:22

Część mam w komputerze, część przegrane na płytkach;)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

16.08.2013 10:27

Mam ogromną ilość zdjęć, ostatnio zmuszona byłam zrobić z nimi porządek, bo miejsce na dysku się kończyło :( Mam je posegregowane, w folderze potrawy i dalej w poszczególnych folderach np. zupy, sałatki, ciasta i desery, i poszczególne foldery z potrawami. Przechowuję je na komputerze, choć muszę je zgrać, bo szkoda byłoby utracić zdjęcia z powodu np. awarii komputera. Rozmiar zdjęć to najczęściej 500 kB, nie zmniejszam ich rozmiaru, chyba, że dany portal na którym dodaję swoje przepisy tego wymaga.

mufinka79

Zadanych pytań: 303

16.08.2013 10:45

Ja zdjęcia zgrywam na dysk zewnętrzny, ale część z zmniejszonym rozmiarze mam w komputerze w jednym folderze.

mysza75

Zadanych pytań: 96

16.08.2013 10:45

Mam w kilku folderacg ale już się gupie bo za duzo tego. Czesc usuwam bo dysku zaraz mi braknie. Zostawiam foty obrobione w rozmiarach oryginalnych. Każda z nas ma chyba ten problem ze duzo i dużo za dużo

pestka

Zadanych pytań: 424

16.08.2013 10:47

na razie mam w komputerze , ale zgram je na płytki - tylko zawsze na to brak czasu

emeslive

Zadanych pytań: 288

16.08.2013 10:48

Wszystkie zdjęcie kulinarne trzymam w jednym katalogu. Każde ma dodane tagi (np. makaron, wołowina, zupa itp.) w ten sposób znalezienie konkretnego zdjęcia zajmuje chwilkę. Zdjęcia zostawiam w oryginalnym formacie, w końcu nigdy nie wiadomo do czego będą potrzebne.

Noruas

Zadanych pytań: 232

16.08.2013 11:17

mam na komputerze, i trzymam tylko zmniejszone co dało mi dużo gb wolnego :P Trzymam w folderach z nazwami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak