Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

adelajda

Zadanych pytań: 234

29.01.2015 15:51

Dostałam 2 kg mięsa z udźca muflona bez kości. Zastanawiam się jak je przygotować, może ktoś zna jakiś ciekawy sposób ...?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

30.01.2015 09:41

możesz zrobić pieczeń

Renataj

Zadanych pytań: 1275

29.01.2015 17:18

Proponuję mięso oczyścić z błon a następnie natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami: pieprzem, kolendrą, jałowcem, czosnkiem. /Do marynaty nie dodajemy soli bo wyciąga wodę i mięso będzie suche/. Mięso odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Następnie obsmażamy z wszystkich stron na złoty kolor na dość mocno rozgrzanym tłuszczy - dobry będzie smalec.Teraz możemy posolić. Mięso możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą, bulionem lub wytrawnym winem i dusimy do miękkości. Możemy dodać grzyby, warzywa korzenne, cebulę lub czosnek.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.01.2015 17:37

podziel na pół. jedną część zamarynuj i upiecz, a drugą zamroź. będzie na później, może gulasz, mielone?

Odpowiedzi (15)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

29.01.2015 16:30

musisz zgłębić temat przygotowywania dziczyzny osobiście nie jadłam i nie robiłam nic z tego mięsa

Margo1

Zadanych pytań: 2141

29.01.2015 16:32

Ja również nie jadłam , ale na Twoim miejscu poporcjowała bym i spróbowała bym najpierw z jednej porcji zrobić coś takiego: Zrób marynatę i spróbuj upiec .

brioszka

Zadanych pytań: 26

29.01.2015 16:34

przyznam się, że dziczyzna to ciężki temat dla mnie (chociaż zawsze mi smakowała). Ale wydaje mi się, że pomysły typu gulasz z dziczyzny to zawsze dobry wybór :)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

29.01.2015 17:03

sama tez bym mogłą zjeśc ale osobiscie nigdy nie przyrządzałam takiego miesa

gosia56

Zadanych pytań: 466

29.01.2015 17:11

nigdy takiego mięsa jeszcze nie robiłam;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.01.2015 18:30

Ja bym potraktowała to mięsko jak klasyczną dziczyznę (sarnę lub jelenia) - z pewnością wymaga marynaty do skruszenia i aromatycznych przypraw (jałowiec, kminek, czosnek, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie), dobrym dodatkiem jest czerwone lub ew. białe wytrawne wino. Na pieczeń bym się nie porywała, raczej na bitki lub gulasz! Mam za sobą kilka lat jadania różnej dziczyzny, ale pieczeń smakowała mi jedynie z łopatki dzika. Swoją drogą na moich terenach żyją muflony - przepiękne zwierzaki, bardzo majestatyczne :) A po górach kicają z niesamowitą lekkością :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

29.01.2015 21:44

Nie używałam nigdy takiego mięsa z muflona. Widzę jednak, ze tu już inni piszą swoje propozycje i na pewno coś z nich wybierzesz, np. zamarynować i smażyć, lub zrobić gulasz.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

29.01.2015 22:36

Jeszcze nie spotkałam się z tym mięsem

Konczi

Zadanych pytań: 632

30.01.2015 07:24

sama nic z niego nie przygotowywałam ale z pewnością podzieliłabym na 2-3 części i z jednej większej zrobiłabym pieczeń :D

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

30.01.2015 07:42

nie jadłem jeszcze takiego mięsa ale jestem ciekaw co z tego zrobisz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak