Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

19.10.2014 17:13

Dostałam sporą ilość okrągłych biszkoptów , których termin ważnosci prawie się kończy. Są jeszcze dobre tylko trochę stwardniałe. Jakie macie pomysły na wykorzystanie ich?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

19.10.2014 19:15

Możesz wykorzystać do ciast bez pieczenia nphttp://www.doradcasmaku.pl/przepis/200520/jablecznik-bez-pieczenia.html i zamiast biszkoptu każdą warstwę przekładać biszkoptami,ciasto wstawić do lodówki,a biszkopty zmiękną.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

20.10.2014 09:51

Pokrusz, zrób masę, dodaj bakalie. Wszystko dokładnie zmieszaj. Formuj kulki i obtocz je w kokosie lub zmielonych orzechach.

Michał2

Zadanych pytań: 32

20.10.2014 10:14

jeśli są twarde to można je namoczyć np. kawą lub alkoholem. Doskonałe do deserów;)

Odpowiedzi (42)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

19.10.2014 17:25

zmielić i zrobić bajaderki :) cos w stym stylu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/306528/bajaderki-czyli-pyszny-recykling.html

Ola1984

Zadanych pytań: 295

19.10.2014 17:29

Zrobić domowe trufelki, wykorzystać do ciasta na zimno, pokruszone z dodatkiem masła jako spód do ciast i serników, tiramisu, pyszne też są solo zalane gorącym mlekiem :)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

19.10.2014 17:30

można zmielić lub drobno pokruszyć i zrobić z nich spód do ciasta

Renata9

Zadanych pytań: 329

19.10.2014 17:30

można wykorzystać jako spód ciasta do sernika na zimno

Róża1

Zadanych pytań: 7

19.10.2014 17:33

pokruszyć i wykorzystać jako spód do ciast , a jak nie będziesz piekła teraz to chyba można je przechować pkruszone w pudełku metalowym :-).

borgia

Zadanych pytań: 89

19.10.2014 17:35

Polecam zrobić jakikolwiek delikatny deser na zasadzie tiramisu - ale w szklaneczkach. Biszkopty można nasączyć kawą, można też gęstym syropem zrobionym na bazie owoców (na przykład pomarańczy). Do tego choćby serek śmietankowy choćby i miodem słodzony i wymieszany ze słodką bitą śmietaną (smak słodyczy zależy od tego co lubisz). Kilka owoców w zagęszczonym kompocie (niczym bardzo gęsty kisiel, ale ze zdecydowaną przewagą owoców) lub przesmażonych w delikatnym karmelu. Albo odsączone z puszki. I posypane uprażonymi płatkami migdałowymi lub orzechowym krokantem. Albo praliną z migdałów lub orzechów. Możesz pokruszyć w miarę drobno i dodać do zwykłego budyniu - taki budyń jest naprawdę pyszny. A i można taki budyń wyłożyć zamiast wyżej wymienionego serka, tylko zrobiony nieco rzadziej niż w przepisie na opakowaniu. A po wystudzeniu można też go swobodnie wymieszać z bitą śmietaną. Taki lekki szybki krem.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

19.10.2014 17:42

Ja bym pokruszyła, wymieszała z miękkim masłem i zrobiła spód pod sernik albo placek z masą budyniową i owocami.

Renata22

Zadanych pytań: 672

19.10.2014 17:43

użyj pokruszonych do deserów ze śmietanką w pucharkach, zblendowanych jako spodu do sernika i innych ciast, jako posypkę do tortu

Margo1

Zadanych pytań: 2141

19.10.2014 17:56

Pomyslałam o tym samym co ty @borgia , ja bym zrobiła to samo.

misia53

Zadanych pytań: 339

19.10.2014 18:06

dzięki za pomysły , tiramisu odpada ,bo próbowałam już moczyć i nie sa zbyt smaczne , nie rozpuszczają się fajnie.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak