Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

06.07.2016 10:14

Dostałam wczoraj od sąsiada dużą torbę młodej marchewki /cienka ale smaczna/ z komentarzem: " ja bym wyrzucił ale pani na pewno jakoś to spożytkuje" No i wczoraj ugotowałam trochę w całości i podałam z sosem maślanym jako dodatek do mięsa, dzisiaj zrobiłam zupkę jarzynową ale nadal mam tej marchewki dużo. Jak ją wykorzystać ? Nie chcę zamrażać bo nie mam już miejsca w zamrażalniku. Czy mogę ją jakoś zawekować - młodej marchwi nigdy tak nie robiłam: nie wiem jaka zalewa i jak długo pasteryzować. Pomóżcie!!!!

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

07.07.2016 19:46

Też bym zrobiła sok, samo zdrowie kilka dni może poleżeć i codziennie taki świeżutki pycha

Mniam

Zadanych pytań: 87

06.07.2016 11:05

Jak tak dużo marchewki to bym dżem zrobiła :)

Konczi

Zadanych pytań: 632

06.07.2016 11:18

zrobiłabym z nich dżemik

Odpowiedzi (26)

Futka

Zadanych pytań: 2

06.07.2016 10:39

Serdecznie polecam zdrobienie dżemu marchewkowego :D http://www.doradcasmaku.pl/przepis/361809/dzem-marchewkowy.html

Renata9

Zadanych pytań: 329

06.07.2016 10:57

Można użyć jako dodatek do sałatek i zapasteryzować

pestka

Zadanych pytań: 424

06.07.2016 11:02

upiekłabym ciasto marchewkowe oraz marchewkę włożyłabym do słoików tak jak ogórki zalała zalewą ( 2 szklanki wody +5 łyżek cukru + 1 łyżka soli + 1 łyżka octu) - trzeba pasteryzować dwa razy po ok 15-20 minut

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.07.2016 11:20

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/213331/konfitura-marchewkowocytrynowa-niskoslodzona.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/209924/konfitura-marchewkowa-z-pomarancza.html

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

06.07.2016 11:22

Ja bym lekko obgotował, dała do słoików i pasteryzowała. Zawsze można wykorzystać do zupy lub z masełkiem do obiadu

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

06.07.2016 11:50

JA BYM ZROBIŁA DŻEM

adelajda

Zadanych pytań: 234

06.07.2016 11:53

Może warto spróbować zrobić dżem ..

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

06.07.2016 12:02

możesz włożyć do słoików zalać zalewą na 1 litr wody łyżka soli tak jak do ogórków kiszonych zalać i zapasteryzować co najmniej gotować ją 2 godziny , chyba że wcześniej ją obgotujesz to wtedy krócej pasteryzować .

Alex_M

Zadanych pytań: 119

06.07.2016 12:05

ciasto marchewkowe :D można zrobić marmoladę, albo w zalewie z solą zapasteryzować

ilka01

Zadanych pytań: 6

06.07.2016 12:37

ciasto marchewkowe , dżemy do słoików lub w całości tak jak ogórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak