Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Cynamonka

Zadanych pytań: 79

28.02.2015 15:06

Dzień dobry! Słuchajcie, potrzebuję pomocy. Robię krem pomarańczowy, który wyszedł mi za rzadki. Stoi w lodówce od 2 dwóch godzin i za wiele mu to nie pomogło. Lekko się zciągnął, ale na ciasto wciąż się nie nadaje. Czytałam, że można kaszy manny dodać do niektórych kremów, ale nigdy tego nie robiłam... Chodzi o suchą kaszkę? Możecie powiedzieć jak to zrobić? Jeśli chodzi o sam krem to robiłam tak: 720 ml soku pomarańczowego wymieszałam z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, 3 żółtka połączyłam z 2 jajkami i 4 łyżkami cukru pudru. Dodałam to do gotującej się śmietany 30% (250 ml) z mlekiem (230 ml) i 70 g masła. Z góry bardzo dziękuję za każdą Waszą pomoc!

Najlepsze odpowiedzi (3)

kasiaw

Zadanych pytań: 470

01.03.2015 20:49

ja spróbowałabym z galaretką albo z żelatyną

halina17

Zadanych pytań: 271

28.02.2015 18:42

Gdyby mi się tak przydarzyło z takim kremem to próbowałabym uratować dodając galaretkę pomarańczową rozrobioną w 120 ml wody lub żelatyny.

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

28.02.2015 17:19

będę pamiętać o tych radach mogą się przydać

Odpowiedzi (14)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

28.02.2015 15:23

Sama jestem ciekawa jak można uratować taki krem. Przyznaję, że sama nigdy takiego kremu nie robiłam ale zastanawiam się czy nie pomogłoby dodanie jeszcze odrobiny masła.

Renata9

Zadanych pytań: 329

28.02.2015 15:38

Wydaje mi się, że będzie go ciężko uratować

Konczi

Zadanych pytań: 632

28.02.2015 15:39

Ja dodałabym ugotowaną kaszę mannę na mleku ...

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

28.02.2015 15:47

skoro on jest taki rzadki, to może dałoby radę go podgrzać, rozrobić w 100 ml śmietanki/mleka jeszcze conajmniej 4 łyżki mąki i zagęścić ponownie, jeśli chodzi o kaszkę to też bym podgrzała i dodała suchą tak z 4-5 łyżek na tę ilość składników płynnych, bo kaszka zazwyczaj pęcznieje w ciepłym płynie;

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

28.02.2015 15:59

tak jak Konczi z kaszą manną gęstą zmiksować

Janina

Zadanych pytań: 159

28.02.2015 16:19

Za mało dałaś mąki ziemniaczanej bo jest płynnych składników ponad litr / 1200 ml/. Z kaszą manną dobry pomysł ale musisz ją ugotować na mleku na gęsto, ostudzić i wrobić w krem;)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

28.02.2015 17:39

do ciepłego kremu dodałabym SUCHĄ kaszę, nie ugotowaną, bo po co 'rozcieńczać' smak kremu.... kasza napęcznieje, krem się zmiksuje i będzie ok

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

28.02.2015 18:34

ja dodałabym galaretkę rozrobiona w małej ilosci wody

borgia

Zadanych pytań: 89

28.02.2015 18:49

Ja pozwolę sobie zwrócić uwagę - złą mąkę dałaś. Radzę ugotować budyń z soku dodając zwykłą lub kukurydzianą mąkę. Zobaczysz różnicę. Mąka ziemniaczana ma to do siebie, że po pewnym czasie w krem czy sos robi się płynny. Co do kaszy - surowa nie jest trująca, choć w zasadzie raczej nie jest smaczna. Robi się ją z pszenicy, czyli mieląc jeszcze drobniej - otrzyma się mąkę. Czy nie lepiej w takim razie "wciepać" do kremu mąkę? Nieee... to oczywiście moje głupia analiza. Ja też bym po prostu lecz zdecydowanie ugotowała mannę na gęsto. Zastanawiam się jednak czy nie lepiej poświęcić kostkę masła i wkręcić doń ten nieszczęsny krem?

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

28.02.2015 19:42

a może dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej we wrzątku i dobrze połączyć z masą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak