Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

03.05.2013 11:10

Dziś pogoda nie sprzyja fotografowaniu jedzenia - przynajmniej u mnie. Niebo zachmurzone, w pokojach panuje półmrok.. bez profesjonalnego sprzętu i dodatków, żadne zdjęcie nie będzie na prawdę ładne.. jak sobie radzicie w takich sytuacjach? Ja dziś fotografowałam zupę na balkonie - fotki wyszły świetne :) wczoraj ustawiłam jedzonko na zewnętrznym parapecie i w ten sposób próbowałam uchwycić najlepsze światło -ludzie się dziwnie na mnie patrzyli :) jak zrobić dobre zdjęcie gdy brak naturalnego dostępu światł

Najlepsze odpowiedzi (3)

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

03.05.2013 20:02

ciężko zorbić dobre zdjęcia bez dobrego sprzętu

mysza75

Zadanych pytań: 96

03.05.2013 11:38

Niestety też tak mam. Brak dobrego sprzętu. Najchętniejsza wyszłabym z talerzem na trawnik ha ha ale ludzie powiedzą wariatka. Jak jest pochmurno nie robię fot, albo jak najbliżej okna :-)

Noruas

Zadanych pytań: 232

03.05.2013 12:39

hej :) mam ten sam problem, latam z jedzeniem po całym mieszkaniu, zmieniam podkładki, parapety. Mi dużo pomogło pogmeranie w opcjach, ale brak światła naturalnego faktycznie pogarsza zdjęcia :(

Odpowiedzi (15)

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.05.2013 11:41

Ja włączam w kuchni, nad potrawą, listwę ledową - daje dość jasne światło albo halogen kuchenny. Ew., jeśli chcę uzyskać cieplejszą barwę potrawy, oświetlam ją lampką z tradycyjną żarówką.

2milutka

Zadanych pytań: 134

03.05.2013 12:05

radze sobie tak jak Ty w pochmurne dni przy oknie ...ale widzę że dużo osób tu nie stara się zrobić dobrej fotki końcowej potrawy ..ot aby tylko była i punkciki też ...nie zachęcają takie zdjęcia do oglądania i komentowania...ale to moje zdanie...

jozefinach

Zadanych pytań: 68

03.05.2013 12:28

Najlepiej położyć pionowo (blendę) białą kartką, tak aby odbijała światło. Wtedy aparat złapie więcej światła i zdjęcie powinno być lepsze. Ze sztucznym światłem zdjęcia wychodzą żółte.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

03.05.2013 12:30

ja kiedy jeszcze miałam swój aparat to też starałam się jak najbliżej okna, o dziwo najwyraźniejsze zdjęcia wychodziły mi jak talerz kładłam na ciemnej płycie elektrycznej i z fleszem. ale zacznę od tego że mój eks aparat to była stara cyfrówka, która bardzo szybko padła, później pożyczałam od brata, a teraz nie mam żadnej, buuu :(

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

03.05.2013 12:30

2milutka - masz racje, znaczna część użytkowników robi fotki niedbale, już nie chodzi o samą technikę - nie każdy ma dobry aparat i możliwości, ale o samą estetykę. Ostatnio widziałam zdjęcie obgryzionej bułki (zjedzona do połowy i dopiero fota) trzymana przez kogoś kto miał brud za paznokciami..! odruch wymiotny na miejscu.. po prostu duża część osób jest tu tylko dla nagród i klepie wszystko dla punktów, daje brzydkie fotki, bo im po prostu nie zależy na opiniach innych.. moje fotki dawniej też pozostawiały wiele do życzenia (miałam inny sprzęt, nie znałam się jeszcze na technikach fotografii kulinarnej i ogólnie - praktyka czyni mistrza), zawsze jednak starałam się by było estetycznie, choć nie powiem bo z perspektywy czasu niektórych zdjęć czy przepisów się wstydzę :)

mufinka79

Zadanych pytań: 303

03.05.2013 12:32

zawsze robię przy świetle dziennym, mam lustrzankę i można ustawić do pogody, ale można użyć zwykłej białej kartki i odbić nieco światła i robić w pobliżu okna :)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

03.05.2013 12:34

mimo wielkich starań wczoraj i tak nie uzyskałam najlepszego ujęcia zdjęcia głównego.. jak pisałam wyżej fotografowałam na parapecie, by nie było tego widać za pomocą spinek do włosów i żabek przyczepiłam pomarańczowy materiał do framugi okna. Czy ma również znaczenie kolor materiału? ten jest dość ostry, ale nigdy nie mam czasu na kupno nowego link do tego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/280612/nowalijkowa-pasta-twarogowa-z-pokrzywa.html

2milutka

Zadanych pytań: 134

03.05.2013 12:35

Dokładnie Mysiunia nie trzeba mieć ekstra aparatu by zrobić dobrej fotki czasem wystarczy trochę myślenia jak ktoś nie postara się to i full wypas aparatem dobrej fotki nie strzeli ..ale jakaś estetyka potrawy musi być zachowana.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

03.05.2013 12:36

spróbuję wykorzystać radę z kartką :) ale to może być taka zwykła jak do drukarki, czy może taka z lekkim połyskiem, bardziej śliska?

antka91

Zadanych pytań: 0

03.05.2013 14:54

mam podobnie:( a też nie ma dobrej ręki do dobrych zdjęć, fotografia nigdy mnie specjalnie nie jarała i teraz się czasami nieźle męczę, ale chce nad tym pracować by zdjęcia były coraz lepsze a nie byle co.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak