Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

21.02.2014 10:39

I jeszcze jedno pytanie z serii "dodawanie przepisu". Czym kierujecie się wybierając opcję kaloryczności?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

21.02.2014 10:47

zawsze mam z tym problem i chyba nie zawsze wpiszę dobrze

Margo1

Zadanych pytań: 2141

21.02.2014 10:52

Najczęściej wpisuję średnia , no chyba że dodaje przepis gdzie są same warzywa lub owoce

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.02.2014 11:05

@Malinka - widywałam przepisy, gdzie była zaznaczona opcja niskiej kaloryczności przy serniku zawierającym masę cukru i tłuszczu! Nie chce mi się wierzyć, że ktoś do tego stopnia nie ma pojęcia. Czasem odnoszę wrażenie, że albo komuś bardzo zależy na zielonym jabłuszku w profilu, albo zaznacza cokolwiek... Tak jest często, więc znów opcja kaloryczności się nie sprawdza, bo ludzie bzdury wpisują. Ja staram się jakoś realnie na to spojrzeć - jeśli pewna nie jestem, to wpisuję średnią kaloryczność.

Odpowiedzi (20)

Malinka

Zadanych pytań: 302

21.02.2014 10:41

Moim zdaniem każdy z nas wg własnego uznania decyduje o tym, czy danie jest mało, czy średnio kaloryczne. Ale, bez urazy, nie każdy z nas jest ekspertem w tej dziedzinie...

Lidzia

Zadanych pytań: 21

21.02.2014 10:41

Strzelam na oko, bo nie umiem tego wyliczyć, czy zmierzyć. Uważam to za zbędną rubrykę.

norweska20

Zadanych pytań: 400

21.02.2014 10:44

ogólną wiedzą,- dodawanymi składnikami- jeśli są to ciasta z masami czy śmietana kremówką to wiadomo że to wysoka kaloryczność..przewaga warzyw - niska... owoce- średnia..itd

PaniMISIOWA

Zadanych pytań: 1119

21.02.2014 10:46

głównie zależy to od składników, które używam - np. jeśli jest ser żółty, czerwone mięso czy mąka to na pewno nie niskokaloryczne

katarzynka455

Zadanych pytań: 132

21.02.2014 10:47

ja wpisuję najczęściej "średnia"bo nie mam zielonego pojęcia jak "policzyć"te kalorie i zapisać

brioszka

Zadanych pytań: 26

21.02.2014 10:48

jak coś jest smażone na głębokim tłuszczu to wiadomo, że kaloryczność wysoka :) ja zazwyczaj zaznaczam kaloryczność średnia, bo większość składników jakich używam nie jest bezpośrednio wspomagająca odchudzanie i utrzymanie sylwetki fit, chyba że wiem, że danie ma minimalną ilość tłuszczu :)

Janina

Zadanych pytań: 159

21.02.2014 11:03

Szacuję według własnego uznania, po prostu po składnikach i sposobie przyrządzenia;)

beatkaa153

Zadanych pytań: 21

21.02.2014 11:04

wpisuję "średnia"

Renata

Zadanych pytań: 0

21.02.2014 11:07

Ja według kaloryczności produktów np. śmietana 30% , czekolada itp. Wtedy takie produkty w dużej ilości mają dużą wartość kaloryczną.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

21.02.2014 11:13

wpisuję intuicyjnie... jeśli mam same sałaty i warzywa na talerzu to będzie niska, jeśli pączki albo smalec to wysoka... reszta po środku haha ;) klikam kaloryczność w przeliczeniu na porcje. bo np do zupy jarzynowej dodam 100g kremówki. ale jest to 5 czy więcej porcji to wtedy, moim zdaniem, te kalorie z kremówki rozkładają się na całą zupę... ale. opcja jest zbędna. nie każdy potrafi dobrze oszacować kaloryczność. nawet ja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak