Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

21.02.2014 10:39

I jeszcze jedno pytanie z serii "dodawanie przepisu". Czym kierujecie się wybierając opcję kaloryczności?

Odpowiedzi (20)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

21.02.2014 11:18

Ja przyjęłam prostą metodę: sałatki bez majonezu, warzywa, chudy ser... niska sałatki z majonezem, dania smażone, kasza, ryż, makaron... srednia wszystko co z dużą ilością masła, śmietany kremówki, oliwy, oleju i smażone na głębokim tłuszczu wysoka. Ciasta zwykle podpadają pod wysoką - bo kostka masła, szklanka oleju... mąka... to same kalorie.

borgia

Zadanych pytań: 89

21.02.2014 11:18

Nie... Podejrzewam wręcz, że niewielu z nas ekspertem tutaj jest. Ale ja biorę pod uwagę - oceniając własne przepisy - ilości cukru w czystej postaci (nie fruktozę zawartą w owocach, choć tu winogrona są dla mnie wyjątkiem bo można nieźle przytyć wtranżalając je codziennie) i tłuszczów (dla ekspertów wielu: nie tłuszczy, bo tłuszcz to nie tłuszcza). Zastanawiam się, i tak na oko... jeśli porcja ma więcej niż ok. 600 (oczywiście wg mojego wzrokowego niestety przelicznika) to już nie będzie niskokaloryczna. Tym się kieruję.

Czyki

Zadanych pytań: 72

21.02.2014 11:21

Jeśli mam ciasta, deserki ze śmietanką to wysoka, mięsa w zależności od przyrządzenia średnia, lub wysoka, warzywa, surówki itp. to niska:)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

21.02.2014 11:21

dla mnie to zbędne bo nie każdy umie liczyć kalorie a po drugie, nie patrzę na kaloryczność szukając jakiegoś przepisu

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

21.02.2014 12:24

Tak na oko wybieram, zawsze mam problem, patrzę, czy mięsko chude czy tłuste, czy zawiera coś dużo cukru itp.

dorrota

Zadanych pytań: 10

21.02.2014 12:40

podaję na oko lub daję do oceny osobie znającej się na tym - mam szczęście, że w domu taką mam;)

Róża1

Zadanych pytań: 7

21.02.2014 13:00

podaję na oko :-)

Klausia

Zadanych pytań: 251

21.02.2014 13:16

Dla mnie ta opcja jest niepotrzebna, bo wprawia w zakłopotanie. Każdy niech sobie sam zdecyduje po składnikach co dla niego jest kaloryczne, a co nie. Jest naleje pół patelni tłuszczu, drugi, że ledwo dno zakryje. Ja galaretki, serki uważam za małokaloryczne, bo porównuje je np. z batonami, a inni porównując do sałaty stwierdza się wysoka :D

Ewelina38

Zadanych pytań: 1289

21.02.2014 14:05

wg własnego uznania :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

21.02.2014 14:34

kieruję się swoim uznaniem, bo nie przeliczam kalorii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak