Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

A_gucha

Zadanych pytań: 55

20.08.2013 15:21

jak długo gotujecie śliwki na powidła? czy jakoś je dodatkowo miksujecie po gotowaniu, zeby uzyskać jednolitą masę?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.08.2013 15:45

Przez kilka dni (2-4) je duszę i potem stopniowo ogrzewam (czasem na gazie, czasem w piekarniku) - nie zawsze miksuję, choć przyznam, że czasami mi się to zdarza :) wiem jedno - nigdy nie należy miksować przed wysmażeniem, bo bardzo wówczas pryskają :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

20.08.2013 15:26

Owoce te pozbawiam pestek i gotuje na malutkim ogniu często mieszam aby się nie przypaliły , gotuję aż same zaczną gęstnieć .

gosia56

Zadanych pytań: 466

20.08.2013 15:31

sliwki pestkuję daję do garna i smażę na małym ogniu jakiś czas i następnego dnia jeszcze raz smażę.

Odpowiedzi (14)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

20.08.2013 15:32

Gotuję przez 3 dni - pierwszego prażę ok. 1h a w kolejne do 30 minut. Nie miksuje, bo w powidłach powinno być czuć skórki z owoców, miąższ- nawet ładniej wyglądają w słoiku :)

joanna30

Zadanych pytań: 50

20.08.2013 15:32

Smażę tak długo na małym ogniu aż zrobią się gęste. Nie miksuję później.

pestka

Zadanych pytań: 424

20.08.2013 15:34

smażę codziennie przez co najmniej godzinę , i tak przez trzy dni

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

20.08.2013 15:34

Gotuję - źle to ujęłam :) Raczej - prażę. Pierwszego dnia robi się to przyjemnie, w kolejne trzeba ciągle stać przy garnku i mieszać, bo się może przypalić, ja zreguły robię na raz sporą porcję (bo nawet z 5kg). Pierwszego dnia wypestkowane śliwki podlewam nieco wodą, by się nie przypaliły zanim zaczną się rozpadać

babeczka007

Zadanych pytań: 115

20.08.2013 15:48

Tak długo aż staną się gęste :)

A_gucha

Zadanych pytań: 55

20.08.2013 15:53

ktoś kto na takie pytanie odpowiada "jakiś czas" nie powinien w ogóle zabierać głosu...

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

20.08.2013 15:54

ja również gotuję je do momentu uzyskania gęstości

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

20.08.2013 15:56

śliwki miksuję jedynie czasami, zazwyczaj nie ma potrzeby

Mniam

Zadanych pytań: 87

20.08.2013 15:56

Przez 2 dni. Pierwszego to, aż puszczą sok. Następnego dnia dosmażam i dodaję cukier. Nie miksuję później. Robię z bardzo dojrzałych śliwek, więc praktycznie same się rozpadają.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

20.08.2013 16:04

ja śliwki na powidła też smażę przez kilka dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak