Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

rjustysia

Zadanych pytań: 190

17.09.2013 12:22

Jak długo może rosnąć ciasto drożdżowe? Czy mogę zakręcić ciasto np na pizzę rano i upiec po przyjściu z pracy? Na ile godzin można zostawić takie ciasto?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

17.09.2013 12:44

ja wolę zeby ciasto tak długo nie stało ale jezeli zrobisz ciasto i wstawisz do lodówki to dobra myśl

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.09.2013 13:45

Ja też zawsze zostawiam na ok. 30-40 minut i jest zawsze super

Margo1

Zadanych pytań: 2141

17.09.2013 12:24

30 -40 minut bynajmniej u mnie

Odpowiedzi (20)

Wojt@s

Zadanych pytań: 444

17.09.2013 12:26

do 30 minut i powinno być OK

joanna30

Zadanych pytań: 50

17.09.2013 12:26

Trudno mi powiedzieć jak się zachowa takie ciasto po tak długim czasie. Kiedyś zagadałam się z koleżanka i moja drożdżówka, któras czekała na wjazd do piekarnika, rozrosła sie i popękała. Ale może jak po powrocie do domu zagnieciesz ciasto jeszcze raz przed zrobieniem pizzy to będzie ok...

Lis

Zadanych pytań: 56

17.09.2013 12:28

Ja czasami zostawiałam ciasto na 3 godziny, chociaż spokojnie w 45 minut urośnie, jak chcesz rano zakręcić ciasto to możesz wstawić do lodówki...albo zostawić od razu na blaszce..

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

17.09.2013 12:30

ja ciasto drożdżowe na pizze najdłużej trzymałam bez pieczenia jakieś 3-4h. Ciasto rozwałkowałam i ułożyłam na blaszce, goście w ostatniej chwili poinformowali mnie że będą duuużo później i tak oto ciasto czekało w temp pokojowej. Było pięknie wyrośnięte i nadzwyczaj delikatne.

beatkaa153

Zadanych pytań: 21

17.09.2013 12:31

są ciasta drożdżowe które zostawiamy na noc można znależć w internecie ale najczęściej ciasto wyrasta ok1 godz

rjustysia

Zadanych pytań: 190

17.09.2013 12:32

Nie pomyślałam o lodówce. Może rzeczywiście powolne rośnięcie w zimnie lepiej "przechowa" ciasto.

mufinka79

Zadanych pytań: 303

17.09.2013 12:32

Nie trzymam dłużej jak godzinę, ale kiedyś piekąc pizze trzymałam dłużej około 3-4 godzin, bo goście przyszli niestety później i wyszła równie pyszna :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.09.2013 12:36

Można zagnieść ciasto kilka/kilkanaście godzin wcześniej, ale wówczas dodać do niego tylko ociupinkę drożdży i nie pozostawiać w zbyt ciepłym miejscu - drożdże mając niższą temperaturę otoczenia oraz znacznie dłuższy czas również będą się namnażały i podniosą ciasto, ale potrwa to po prostu znacznie dłużej... tak robię ciabattę - cały dzień lub noc ciasto wyrasta na szczypcie drożdży suszonych i w dość niskiej temperaturze... albo pozostaw je w lodówce - po wyjęciu znacznie szybciej wyrośnie :) mam przepis na rogaliki, gdzie w lodówce ciasto rośnie :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

17.09.2013 12:47

ja zagniatam, a jak nie chcę żeby mi od razu garowało to chowam do lodówki albo zamrażam

idealme

Zadanych pytań: 62

17.09.2013 13:10

ja zostawiam ciasto drożdzowe do wyrośnięcia na ok. 30 minut, czesto sama robię pizze i zawsze ciasto wychodzi super ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak