Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

22.11.2014 18:56

Jak długo po upieczeniu musi leżakować piernik staropolski (taki dojrzewający). Bo dziś właśnie go zrobiłam (ciasto) i zastanawiam się czy będę mogłą sie nim cieszyć w Święta czy jendak potrzebuje wiecej czasu.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

23.11.2014 17:27

Spokojnie zdążysz. Upiec kilka dni przed Świętami

Motorek

Zadanych pytań: 1446

23.11.2014 17:56

ja piekę zwykły piernik

Mniam

Zadanych pytań: 87

22.11.2014 19:25

Zdążyłaś na ostatni dzwonek :) Wystarczy upiec parę dni przed podaniem. Najlepiej, żeby poleżał w chłodnym miejscu.

Odpowiedzi (17)

anemon

Zadanych pytań: 163

22.11.2014 19:11

Przygotowałaś ciasto w odpowiednim momencie, będzie wystarczająco długo leżakowało. Upiecz go tydzień lub najpóźniej 3 dni przed Wigilią.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

22.11.2014 19:15

czyli rozumiem że kilka dni po upieczeniu wystarczą żeby był "jadalny" :).

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

22.11.2014 19:54

oj. A ja mam taki przepis, że piecze się dzień chyba albo dwa przed Wigilią, zawija w folię na jeden dzień, potem na drugi dzień przekłada się powidłami, składa warstwy i znowu zawija w folię na jeden dzień. A w dzień podania oblewa czekoladą. Taki inny, dojrzewający 4 tygodnie plus jeden/ dwa dni. :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

22.11.2014 20:05

Moja Mama przygotowywała ciasto trzydzieści przed świętami: cztery tygodnie po przygotowaniu ciasta piekła piernik a na drugi dzień polewała go polewą.

teresa18

Zadanych pytań: 502

22.11.2014 20:09

myślę że jak go się przełoży powidłami i otuli folią to szybciej zwilgotnieje

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

22.11.2014 20:30

Będzie on na święta dobry. Zdążyłaś z czasem. Upiecz go tydzień przed Wigilią i niech poleży w chłodnym miejscu.

gosia56

Zadanych pytań: 466

22.11.2014 21:14

nigdy nie robię takiego piekarnika który musi leżakować piekę taki z marmoladą ale ciasto wystarczy ze stoi z dnia na dzień

anemon

Zadanych pytań: 163

22.11.2014 21:31

Tak, dobrze zrozumiałaś. Ja w ubiegłym roku piekłam piernik staropolski 5 dni przed Wigilią, następnego dnia po upieczeniu przełożyłam go powidłami, włożyłam do szczelnie zamykanego pojemnika na ciasto i przechowywałam w chodnej spiżarni. Dzień przed Wigilią polałam go polewa czekoladową. Piernik był miękki i niezwykle smaczny. Czasami placki piernika staropolskiego piekę jeszcze wcześniej niż 5 dni, zależy jak mam czas, ale marmoladą przekładam 3-4 dni przed Wigilią i to wystarczy, żeby piernik zmiękł. Jeśli nie masz dużego pojemnika na ciasto, to możesz ciasto włożyć do dużej torby foliowej i szczelnie zawinąć.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

22.11.2014 22:29

Myślę ,że teraz jest dobry czas jak przygotowałaś ciasto, każdy robi tak jak uważa ,ja robię trochę inaczej.

Janina

Zadanych pytań: 159

22.11.2014 22:42

Nie piekłam jeszcze takiego piernika, piekę zwykły;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak