Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

22.11.2014 18:56

Jak długo po upieczeniu musi leżakować piernik staropolski (taki dojrzewający). Bo dziś właśnie go zrobiłam (ciasto) i zastanawiam się czy będę mogłą sie nim cieszyć w Święta czy jendak potrzebuje wiecej czasu.

Odpowiedzi (17)

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.11.2014 09:26

Mam dwa przepisy, jeden leżakuje (dojrzewa surowe ciasto) w lodówce 4 tyg., a drugi 5tyg. Możesz upiec go 2-3 dni przed Wigilią.

Lis

Zadanych pytań: 56

23.11.2014 11:53

Też mi się wydaje że to taka już ostatnia chwila na zrobienie ciasta piernikowego -takiego długo dojrzewającego.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

23.11.2014 17:24

ciasto trzeba zrobić już teraz bo musi poleżeć około 4 tygodni a upiec możesz 3 lub 2 dni przed świętami

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

23.11.2014 18:44

mój leżakował tydzień upieczony a przekładałam 2 doby przed swiętami

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

23.11.2014 19:55

Piernik staropolski najlepszy jest, gdy surowe ciasto leżakuje około 6 tygodni (ale i po 4 będzie ok), a upiecze się go na 3-7 dni przed Świętami, choć tak naprawdę "zjadliwy" będzie już na drugi dzień po upieczeniu, o ile od razu przełożysz go powidłami. Polewą powinno się polać go tuż przed podaniem.

Róża1

Zadanych pytań: 7

24.11.2014 23:46

ja też pieczę taki zwykły , ale ten jest naprawdę niezwykły !!! ,musi być na prawdę bardzo smaczny :-)

magda1976

Zadanych pytań: 1

25.11.2014 11:41

pasuje, żeby poleżał parę dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak