Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna89

Zadanych pytań: 34

05.12.2014 21:30

jak dodać śmietanę do żelatyny aby śmietana się nie zważyła i nie powstały kłaczki w żelatynie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Christopher

Zadanych pytań: 31

06.12.2014 20:58

Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w łaźni wodnej, czyli wstawiam kubek do rondla z gorąca wodą i mieszam, aż się rozpuści.Mam też taką,która rozpuszcza się już po zalaniu gorąca wodą.I teraz , zawsze najpierw dodaję 1-2 łyżki śmietany do żelatyny mieszam i tę masę dodaję do całej śmietany.Podobnie z żelatyną do galaretki ,najpierw dodaję 2 łyżki np.bulionu do żelatyny i potem wlewam to do całości.Nigdy nie warzy się i nie robią się kluchy.

Klausia

Zadanych pytań: 251

05.12.2014 22:43

Przede wszystkim nie dodajemy śmietany do żelatyny tylko żelatynę do śmietany. Dokładnie rozpuszczoną żelatynę delikatnie przestudzoną dodaję małymi porcjami do ubitej śmietany stale miksują na małych obrotach. Trzeba to robić partiami, a nie wlewać wszystko na raz.

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

06.12.2014 13:42

ja używam w listkach, rozpuszczam listki z odorbiną śmietanki na małym ogniu i dodaje potem do śmietany

Odpowiedzi (24)

BeataJ

Zadanych pytań: 103

05.12.2014 21:58

Ja rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie, studzę i ubijając śmietanę wlewam cienkim strumieniem.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

05.12.2014 22:01

Robię podobnie jak BeataJ. Żelatyna musi być dobrze wystudzona bo inaczej zważy się zimna śmietana.

Renata9

Zadanych pytań: 329

05.12.2014 22:05

zimną żelatynę można wlewać przez sitko, wtedy unikniesz jakichkolwiek grudek

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

05.12.2014 22:45

Sama chętnie poczytałam odpowiedzi, bo jeszcze się z żelatyną nie próbowałam zaprzyjaźniać :) a powinnam :)

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

05.12.2014 22:57

Tak robię jak piszą poprzedniczki. Żelatyna powinna być dokładnie rozpuszczona i przestudzona. Trzeba uważać, aby nie stężała, wtedy powoli dolewamy i miksujemy.

Niki22

Zadanych pytań: 46

05.12.2014 23:20

Tak jak pisały poprzedniczki. Bardzo ważne jest aby rozpuszczona żelatyna była przestudzana by nic się nie ścięło :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

06.12.2014 08:48

Robię dokładnie tak samo jak @BeataJ wtedy to jest prewne ,że nic się nie stanie

Beatris

Zadanych pytań: 43

06.12.2014 09:16

A ja do zimnej, ubitej śmietany (takiej prosto z lodówki) zawsze dodaję ciepłą (nie gorącą!) żelatynę, wlewam od razu całą, nie bawię się w powolne dolewanie i od razu dokładnie mieszam i wylewam np. na ciasto... Często, jak kiedyś dodawałam dobrze przestudzoną, to zawsze robiły się grudki, bo zimna żelatyna w kontakcie z zimną śmietaną od razu tężała... Jak dodaję ciepłą, to wszystko ładnie się łączy, śmietana jeszcze nigdy mi się nie zważyła (używam śmietany 36%)... Ważne też jest, żeby żelatyna nie była gorąca, bo bita śmietana zacznie się "topić"...

gosia56

Zadanych pytań: 466

06.12.2014 09:54

robie czesto smietane z żelatyną, zelatynę zalewam odrobińą zimnej wody mieszam i zostawiam az napęcznieje następnie zalewam wrzątkiem też nie za duzo tylko tyle aby stała się płynna mieszam i studzę ale tak zeby też jeszcze była płynna może być nawet lekko ciepła. Śmietanę ubijam z cukrem pod koniec ubijania wlewam na raz całą zelatynę chwilę mieszam mikserem.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

06.12.2014 10:23

Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, i płynną cienką strużką wlewać do śmietany cały czas ją ubijając. Można też zahartować żelatynę odrobiną śmietany i dopiero wlać po trochu do śmietany. Trzeba pamiętać, aby żelatyna była dobrze rozpuszczona.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak