Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

15.12.2013 21:12

Jak klarujecie wywary?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wacław

Zadanych pytań: 1269

15.12.2013 21:18

przeważnie przelewamy przez drobne sitko, z tym białkiem to fajny pomysł,na pewno go wypróbuję

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

15.12.2013 21:35

gotuję na bardzo małym ogniu i przelewam przez drobne sito

Christopher

Zadanych pytań: 31

15.12.2013 23:58

Do letniego wywaru dodać 1-2 białka i 1-2 łyżki octu,nie za dużo,aby galareta nie zrobiła się kwaśna.Zagotować,odstawić do momentu rozwarstwienia się cieczy.Następnie przecedzać na sicie wyłożonym ściereczką.Ale prawdziwi smakosze galarety rybnej nie klarują w/opisanym sposobem,aby zachować unikatowy rybny smak .

Odpowiedzi (17)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

15.12.2013 21:13

Ja albo przelewam przez drobne sitko, albo schładzam i wybieram łyżką cedzakową albo wlewam rozbite białko, podgrzewam i wraz z białkiem usuwam paproszki. Znacie inne metody?

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

15.12.2013 21:17

Ja przecedzam przez gazę kilkakrotnie złożoną :)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

15.12.2013 21:17

zbieram tworzące się szumowiny od razu łyżką szumówką i zawsze mam klarowny rosołek czy tez inną zupę

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

15.12.2013 21:18

Praktyczny jest też filtr do kawy :)

Kuchenka

Zadanych pytań: 202

15.12.2013 21:18

przez drobne sito

pestka

Zadanych pytań: 424

15.12.2013 21:23

gotuję na małym ogniu i najpierw zbieram szumowiny, potem przelewam przez drobne sito

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

15.12.2013 21:33

na galaretę do ryby albo mięsa - zostawiam ugotowany wywar do ostudzenia, potem dodaję do niego roztrzepane mocno białko i troszeczkę octu winnego, podgrzewam mieszając az się zagotuje i wylewam na sito wyłożone bawełnianą ściereczką albo gazą - kiedy powoli spłynie jest zupełnie klarowny - białko związuje rózne paproszki i tłuszcz

Niki22

Zadanych pytań: 46

15.12.2013 21:35

gotuję na małymogniu i zbieram szumowiny a na końcu przez pieluszkę bądź gaze :) ale ostatni punkt zadko bo bez tego jest klarowny:)

Milka100

Zadanych pytań: 76

15.12.2013 22:08

przecedzam przez gazę i dodaję rozbite białko

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

15.12.2013 22:47

jeśli gotuję rosół to robię podobnie jak IwonaKa a jak gotuj rybę aby zrobić w galarecie to przyprawiam wywar wyjmuję rybę i odstawiam jak się ustoi to cały osad spada na dno wtedy zbieram delikatnie z góry i mam klarowny rosół do rybki bez przecedzania prze sitko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak