Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Malinka

Zadanych pytań: 302

12.04.2014 10:35

Jak łatwo ściągnąć białe skórki z cząstek pomarańczy, mandarynek? Czy ma ktoś sprawdzony sposób?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

12.04.2014 19:36

Ja to robię ostrym nożem

Janina

Zadanych pytań: 159

12.04.2014 20:07

Nożykiem małym ściągam;)

Katarzyna/kate1980

Zadanych pytań: 1979

12.04.2014 20:22

robię to ostrym nożem innego sposobu nie znam

Odpowiedzi (30)

Malinka

Zadanych pytań: 302

12.04.2014 10:36

Bo zawsze mam z tym problem, niestety :(

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

12.04.2014 11:41

Ja zawsze to robię nożem do filetowania :)

borgia

Zadanych pytań: 89

12.04.2014 11:42

Dla mnie najłatwiejszym sposobem (a próbowałam różnych) jest zdjęcie normalnie skórki z owoców, ale obierając je "cząstkowo" - pokroić na pomarańczy na przykład w grube kliny - oczywiście wzdłuż - delikatnie ściągnąć w całości, zalać gorącą wodą, odstawić na jakiś czas i ostrym nożem usunąć albedo. Szybko i prosto. Szybko w sensie ścinania, A sparzenie dobrze skórce zrobi tak czy siak, bo trochę tych chemicznych substancji rozpuści. Ja i tak każdą przed obróbką szotuję mydłem i szczoteczką, wyparzam i dopiero obieram.

borgia

Zadanych pytań: 89

12.04.2014 11:47

Oj Malinka sorry... Teraz fotoviderek uświadomił mi, że nie o to biega. Ja robię to ostrym nożem - obierając nieco grubiej owoce (fajnie w języku francuskim się to określa mówiąc "do żywego" czyli miąższu), a potem wycinam tym samym nożem cząstki owoców. Nad miseczką zbierając wypływający sok. Przepraszam, bo zakręcona jestem od kilku dni i pewnie przez kilka mi jeszcze zostanie.

mysza75

Zadanych pytań: 96

12.04.2014 12:04

Ja dzielę pomarańczo na cząstki a potem ostrym nożem podważam skórę i filetuję je odrywając od skóry białej. Jest z tym trochę pracy ale co zrobić.

Renata9

Zadanych pytań: 329

12.04.2014 12:10

chyba tylko bardzo ostrym nożem

pestka

Zadanych pytań: 424

12.04.2014 12:59

z pomarańczy ścinam ostrym nożem razem ze skórką

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

12.04.2014 13:43

Ja zawsze ściągam nożem

Margo1

Zadanych pytań: 2141

12.04.2014 14:28

nożem , pazurkami ściągam

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

12.04.2014 15:48

ścinam nożykiem wraz z sciankami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak