Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Jolcia_90

Zadanych pytań: 31

03.12.2015 18:59

Jak poprawnie przygotować żelatynę do ciasta lub galaretki wytrawnej ? Jest jakaś różnica w przygotowaniu żelatyny do deserów a dań wytrawnych ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.12.2015 09:30

Nigdy! nie rozpuszczam żelatyny we wrzątku (pomijając kupne galaretki owocowe) - zawsze zalewam suchą żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszam i odstawiam do spęcznienia na 15 minut. Potem rozpuszczam w mikrofalówce i mieszam z letnim płynem. Nie ma grudek, szybko zastyga, nie ma żmudnego mieszania.

misia53

Zadanych pytań: 339

03.12.2015 22:44

w zasadzie to nie ma różnicy, bo w każdym przypadku trzeba ją rozpuścić w malęj ilości wody

MałaMi89

Zadanych pytań: 26

05.12.2015 23:46

Ja robię tak jak nauczyła mnie Mama - najpierw namaczam w zimnej wodzie by napęczniała, a dopiero potem rozpuszczam w gorącej wodzie. Ale np. do wielu deserów nie czekam aż mi wystygnie - wlewam od razu gorącą, wtedy nie mam grudek. Wiele zależy od tego do czego ona ma być użyta. Na wytrawnie osobiście jeszcze nie przygotowywałam, aczkolwiek przymierzam się do pierwszej w życiu galarety ;)

Odpowiedzi (19)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

03.12.2015 19:11

Ja do deserów często rozpuszczam żelatynę w mleku a do dań wytrawnych w wodzie lub rosole a proporcje zależą od czego ją wykorzystuję

gosia56

Zadanych pytań: 466

03.12.2015 19:13

zawsze robię tak zalewam zelatynę małą iloscią wody mieszam i zostawiam aż napęcznieje pózniej zalewam gorącą wodą też tylko aby wymieszać i studzę a do galarety dodaję już do gorącej zalewy;)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

03.12.2015 19:21

Żelatynę do deserów rozpuszczam w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Do galarety mięsnej z bulionie.

pestka

Zadanych pytań: 424

03.12.2015 19:33

w zależności do czego będzie mi potrzebna żelatyna , rozpuszczam ja w wodzie lub rosole

Renata9

Zadanych pytań: 329

03.12.2015 19:38

Do deserów żelatynę zawsze rozpuszczam w gorącym mleku, aby uniknąć grudek dodatkowo przelewam przez sitko :-)

Madzai

Zadanych pytań: 7

03.12.2015 19:57

Ja w obu przypadkach tak samo przygotowuję żelatynę

berys18

Zadanych pytań: 1434

03.12.2015 20:21

ja robię zawsze wg przepisu na opakowaniu

Marta1986

Zadanych pytań: 859

03.12.2015 20:42

ja robie tak samo

jola91

Zadanych pytań: 23

03.12.2015 20:58

Zawsze przygotowuję tak samo

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.12.2015 21:09

to zależy jeśli używam do ciasta rozpuszczam we wrzątku a jeśli na wytrawnie to zazwyczaj w rosole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak