Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

27.07.2013 15:05

Jak powinno się gotować bób ? Mi bardzo często wychodzi "siwy" :/ Czy jecie go ze skórką, czy obieracie ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ada-Gaba

Zadanych pytań: 863

27.07.2013 15:39

dla uzyskania lepszego smaku dodaje lyzeczke cukru, a po kilku minutach sol; bob gotuje się na dużym ogniu lub na parze

mysza75

Zadanych pytań: 96

27.07.2013 16:00

Gotuje w osolonej wodzie, do sałatki gotuje aldente i obieram, a z masełkiem to nie obieram

Wacław

Zadanych pytań: 1269

27.07.2013 16:03

my gotujemy bób w osolonej wodzie ,jemy obierany, w obieraniu bobu tez jest przyjemność ;)

Odpowiedzi (14)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

27.07.2013 15:21

Bób jem bez skórki i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby był siwy.

adelajda

Zadanych pytań: 234

27.07.2013 15:23

ja nie wiem , nie gotuję

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

27.07.2013 15:27

Ja wrzucam na osolony wrzątek dodaję łyżeczkę cukru i masła,ładnie wygląda i jest smaczny

Janina

Zadanych pytań: 159

27.07.2013 15:32

Gotuję w osolonej wodzie, jem bez skórki;)

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

27.07.2013 15:36

Obieram. Gotuję wrzucając do zimniej wody z odrobiną cukru, 15 minut od zagotowania, solę pod koniec. Dobry wychodzi :)

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

27.07.2013 15:40

ja jem bez skórki, a gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzem i polewam zimną wodą

Margo1

Zadanych pytań: 2141

27.07.2013 15:51

lubię bób zjadam ze skórką , bób wkładam do garnka zalewam woda aby był przykryty i daję 2 łyżeczki soli

Mira85

Zadanych pytań: 90

27.07.2013 16:01

ja gotuje zawsze w osolonej wodzie, jem bez skórki

teresa18

Zadanych pytań: 502

27.07.2013 16:04

po ugotowaniu może się wydawać lekko siwy ale jak obierzesz skórkę będzie pięknie zielony

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.07.2013 17:15

Oczywiście, że wychodzi w innym kolorze po ugotowaniu - to normalny proces przy większości zielonych warzyw! Ja wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję 'na oko' - próbuję w trakcie, czy już jest gotowy. Staram się kupować taki już wyrośnięty i mączysty, nie cierpię za to młodego, który nawet po ugotowaniu jest jak półsurowy ;) Nie dodaję cukru, bo uważam, że to zbędne, skoro i tak skórki obiorę, więc jak dla mnie nie musi być soczyście zielony :) ważne, aby smakował! Nie dodaję zazwyczaj masła dla siebie, ale np. mężuś jada z masełkiem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak