Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

eliza135

Zadanych pytań: 408

09.10.2013 20:19

Jak poznajecie jajka świeże od starych?

Odpowiedzi (22)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

09.10.2013 20:58

ja też rozbijam i patrzę i wącham ;)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

09.10.2013 21:03

Wystarczy dać do wody, jeśli wypłynie na górę to jest niezbyt świeże

gacopierz23

Zadanych pytań: 1967

09.10.2013 21:35

jajko świeże: lekko matowe, skorupka bez nalotów po potrząśnięciu nic nie lata w środku zanurzone w wodzie opada na dno po rozbiciu białko jest klarowne, ścisłe po ugotowaniu żółtko jest na środku jaja jajo nieświeże – uważaj!: ma matową skorupkę pokrytą białym nalotem, grudki lub jest zbyt błyszczące ma pęknięcia na skorupce, nawet niewielkie „pajączki” po poruszaniu jajkiem czuć, że coś mocno chlupie w środku (tak, jakby była tam malutka piłeczka) po rozbiciu białko jest płynne lub mętne po ugotowaniu żółtko jest przy skorupce

Kasia36

Zadanych pytań: 463

09.10.2013 22:03

np. po skorupce - świeże: przeświecająca, w dotyku ledwo wyczuwalna szorstkość, nieświeże: w dotyku śliska, błyszcząca i nieprzeświecająca

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

09.10.2013 22:10

Ja poznaję po zapachu.

Jadwiga/Jaga85

Zadanych pytań: 26

09.10.2013 22:16

Najczęściej potrząsam i słucham czy "chlapie", czy nie!

sanielcia

Zadanych pytań: 34

09.10.2013 22:42

Też polecam sposób z wodą ale dla pewności każde jajko wbijam najpierw do miseczki i wącham

Janina

Zadanych pytań: 159

09.10.2013 22:57

Mam jajka od swoich kur, ale jeżeli nie byłabym pewna, to wybijam każde osobno na spodek;)

Ania84

Zadanych pytań: 67

10.10.2013 00:00

ja podobnie rozbijam do miseczki a pozniej dodaje :)

malina

Zadanych pytań: 4

10.10.2013 07:36

najczęściej kupuję jaja prosto ze wsi, ale rozbijam na spodek i zawsze sprawdzam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak