Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Iwusia

Zadanych pytań: 242

18.02.2017 23:41

Jak przygotowujecie swoje idealne kruche ciasto - jakich składników i ile używacie :) Czy zawsze wychodzi takie idealne ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

21.02.2017 10:58

ciasto kruche: 4 żółtka 2 szklanki mąki wrocławskiej 250 gram masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło, które kroję nożem na kawałki, żółtka, proszek do pieczenia. Całość wyrabiam ręka ale jak najkrócej. Wstawiam do lodówki na godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem, i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni, na 15-20 minut. Ciasto ma się dopiec i zarumienić.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

12.03.2017 12:25

zapraszam do mojej księgi

Konczi

Zadanych pytań: 632

20.02.2017 10:40

U mnie maka, cukier, masło i żółtka + śmietana

Odpowiedzi (34)

Renata9

Zadanych pytań: 329

19.02.2017 09:31

W dużej mierze chyba zależy od mąki, bo zawsze robię z takiego samego przepisu, czynności wykonuję te same, a czasami ciasto jest bardziej kruche, a innym razem mniej.

Janina

Zadanych pytań: 159

19.02.2017 10:07

Kruche ciasto robię z mąki, żółtek, masła i smalcu, odrobinę cukru pudru, szczypta soli Wychodzi zawsze dobrze;))

Ola1984

Zadanych pytań: 295

19.02.2017 10:08

Mąką, masło cukier lub cukier puder i żółtka lub całe jajko :) Oraz szczypta soli dla podbicia słodyczy. Zawsze wychodzi idealnie :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

19.02.2017 10:21

niby zawsze robię z tego samego przepisu ale też mam czasami takie złudzenie że nie zawsze wychodzi ciasto tak samo kruche czasami bardziej zbite myślę że to chyba zależy od zagniatania

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

19.02.2017 10:24

często robie mieszane 2:1 krupczatka:mąka tortowa, zimny tłuszcz, żółtka i w robocie szybko wyrabiam

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

19.02.2017 10:24

Ja najczęściej robię 400g mąki ( tortowa lub krupczatka), 250g masła, 3/4 szkl. cukru, 2 żółtka, 1 całe jajko.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

19.02.2017 10:26

Mąka pszenna i krupczatka, 3 żółtka ,miękka margaryna ,sól ,proszek do pieczenia i cukier, wszystkie składniki połączyć ,ręcznie wyrobić ciasto ,aby było plastyczne. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Justi2401

Zadanych pytań: 10

19.02.2017 10:51

Ja daję przesianą mąkę, do tego całe jajko, zimne masło, szczyptę soli i cukier. Składniki (prócz jajka) siekam ze sobą, dopiero potem robię kopiec, wbijam jajo i ręcznie zagniatam. Zanim rozwałkuję wkładam do lodówki na 45 minut. Zawsze się udaje.

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.02.2017 11:19

Do klasycznego stosuję proporcje 4:2:1 czyli 400g mąki, 200g tłuszczu i 100g cukru pudru. Czasami trzeba dodać nieco więcej mąki albo łyżkę śmietany wymiennie z 1-2 żółtkami.

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.02.2017 11:27

Moja Mama robi ciasto kruche, ale już nie tak klasyczne, bo z dodatkiem proszku do pieczenia. Miesza 3 szkl mąki, 6 surowych żółtek, kostkę zimnego masła, 1/2 szkl cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ew.szczyptę soli. Wszystko sieka i szybko zagniata. Ciasto jest uniwersalne - do ciast z owocami, do sernika , makowca czy ciasteczek. Od zawsze robi na tyn cieście pleśniaka. Zawsze jest pięknie wyrośnięte, delikatne i kruche. Ale nie wolno go długo zagniatać, bo będzie twarde.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak