Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

gosia561

Zadanych pytań: 1389

16.02.2016 20:56

jak przyrządzić idealny ryż

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.02.2016 16:38

Zawsze gotuję ryż na sypko, pilnuję i sprawdzam

mysza75

Zadanych pytań: 96

18.02.2016 12:31

każdy ryż gotuje się inaczej taka prawda, ja najbardziej lubię jak jest sypki i nie skleja się

bertpvd

Zadanych pytań: 19

17.02.2016 15:00

ja gotuję na al dente a potem na odrobinie oleju smażę przez 3-4 minuty i doprawiam curry ;)

Odpowiedzi (29)

berys18

Zadanych pytań: 1434

16.02.2016 21:12

zależy jaki. Porada, jak przygotować dobrze daną odmianę często są na opakowaniu

jola91

Zadanych pytań: 23

16.02.2016 22:07

U mnie ostatnio sprawdza się metoda "na oko", zawsze wychodzi idealnie

Renataj

Zadanych pytań: 1275

16.02.2016 22:50

U mnie główna zasada to pilnować żeby nie rozgotować.

ada.la

Zadanych pytań: 39

16.02.2016 22:58

zawsze gotuję na oko ale zawsze sprawdzam czy jest miękki

Iwonakk

Zadanych pytań: 0

16.02.2016 23:28

Zgaszam się z berys18 - najlepiej czytać podpowiedzi na opakowaniach, bo zwykle dotyczą tego konkretnego ryżu.

Janina

Zadanych pytań: 159

17.02.2016 00:22

Bardzo lubię ryż duszony na maśle i podlewany bulionem lub wodą;))

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

17.02.2016 00:28

zależy jaki rodzaj ,raczej trzeba pilnować

Alex_M

Zadanych pytań: 119

17.02.2016 06:25

każdy ryż należy gotować troszkę inaczej... ale najbardziej lubię ryż do risotto (podsmażany na maśle i duszony z bulionem) lub parboiled bo się nie rozpada jak zwykły biały

Habibi

Zadanych pytań: 690

17.02.2016 09:16

@Alex_M - jak zwykle myślimy podobnie :))) Chciałabym tylko dodać, że dla każdego nawet ten sam ryż, ale inaczej przygotowany, będzie idealny! Jeden lub rozgotowany i lepiący, a inny (w tym właśnie ja) lubi ryż ugotowany al dente, jak makaron, nie do końca na miękko ;) Najukochańszy klejący ryż to dla mnie Arborio i zawsze kojarzę go z ryżem tzw. "mlecznym" bo idealnie się na mleku przygotowuje, a do tego kocham risotto, więc ten i tylko ten. A ryż paraboliczny lubię do zup, sosów, sałatek, etc. Białego też używam, ale znacznie rzadziej. Lubię bardzo ryż brązowy, ale reszta rodziny go sympatią nie darzy, więc robię głównie dla siebie :)

paula191919

Zadanych pytań: 54

17.02.2016 09:21

zazwyczaj w garnku rozpuszczam 2 łyżki masła i przesmażam ryż. A następnie zalewam wodą do 2/3 palców nad ryż. I gotujemy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak