Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.05.2014 08:02

Jak robicie dżem z truskawek ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

26.05.2014 22:16

myję, obieram truskawki zasypuję fixem odstawiam i przesmażam. Potem gorące do słoiczków

Milka100

Zadanych pytań: 76

27.05.2014 08:52

myję, obieram z szypułek, duszę, dodaję cukier i z żelfixem przesmażę, wkładam do gorących słoiczków nagrzanych w piekarniku, zkręcam i do góry dnem i przykrywam kocem aż do ostygnięcia:)

kasiaw

Zadanych pytań: 470

26.05.2014 10:41

ja truskawki zawsze w blenderze mielę i potem żelfix lub dżemfix, gotuję i do słoików

Odpowiedzi (29)

Dorian

Zadanych pytań: 1093

26.05.2014 08:05

duszę truskawki z żelfixem, czasami dodając np. aromat z wanilki

kate.500

Zadanych pytań: 1516

26.05.2014 08:12

pamietam dzemik mojej babci z truskawek i rabarbaru, wiem, ze robiła w proporcjach 1:1 i to był smak mojego dziecinstwa

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.05.2014 08:19

mój dżemik z rabarbarem z zeszłego roku nie przetrwał coś z maściłam ... więc teraz zrobić chce tylko truskawkowy ...

Czyki

Zadanych pytań: 72

26.05.2014 08:23

Truskawki myję i obieram z szypułek. Zasypuję cukrem i gotuję na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodaję żel fix. Wkładam do słoiczków, zakręcam i gotuję jeszcze ok 15 minut, aby dobrze chwyciły.

Janina

Zadanych pytań: 159

26.05.2014 08:41

Oczyszczone , umyte i osączone owoce rozgniatam delikatnie i zasypuję odrobiną cukru żeby puściły sok, pó źniej dokładam całych owoców, następnie stawiam na ogniu, doprowadzam do zagotowania następnie zasypuję pektyną lub żelfiksemi resztą cukru, mieszam do rozpuszczenia cukru chwilę cały czas na ogniu . Gorący nakładam do słoiczków i zakręcam. Nigdy dżemu nie pasteryzuję ani nie odwracam słoiczków do góry dnem i nigdy nie zepsuł mi się ani jeden słoiczek. Zakrętki muszą być nowe albo po prostu nie zużyte i nie uszkodzone wtedy jest pewność trwałości zawartości przetworu;)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

26.05.2014 08:45

umyte truskawki dusze z dzemfiksem lub dodaje pektyny

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.05.2014 08:47

Janina a pektynę gdzie kupujesz?

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.05.2014 08:52

Janina a pektynę gdzie kupujesz?

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

26.05.2014 08:54

ja robię z wanilia i żelfixem

adelajda

Zadanych pytań: 234

26.05.2014 09:01

ja dżemu nie robiłam, zawsze robię konfiturę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak