Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.05.2014 08:02

Jak robicie dżem z truskawek ?

Odpowiedzi (29)

gosia56

Zadanych pytań: 466

26.05.2014 09:31

zawsze robię tylko z żelfix zakręcam i odwracam do góry dnem ani jeden słoiczek się nie zepsuł

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

26.05.2014 09:42

Robię tylko z cukrem. Dość długo gotuję, dżemik co prawda traci kolor, ale jest całkowicie naturalny i nigdy się nie psuje :)

Janina

Zadanych pytań: 159

26.05.2014 09:43

Pektyne kupuje w spożywczych małych sklepach;)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

26.05.2014 09:45

ja smażę truskawki z żelfixem

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.05.2014 09:47

chciałabym zrobić najbardziej naturalny więc cukier lub pektyna ... tylko czy pasteryzować?

Klausia

Zadanych pytań: 251

26.05.2014 09:51

Truskawki smażę z cukrem na małym ogniu, często mieszając aż do zgęstnienia. Czasu zajmuje to smażenie sporo, bo minimum 2 godziny zależy też ile tych truskawek.

gosia56

Zadanych pytań: 466

26.05.2014 09:51

ja bym dla pewności pasteryzowała;)

Malinka

Zadanych pytań: 302

26.05.2014 10:38

Powiem szczerze, że truskawki wolę zamrozić, jakoś na dżem mi ich szkoda, aczkolwiek taki domowy na pewno jest rewelacyjny!!!

Janina

Zadanych pytań: 159

26.05.2014 10:49

Nigdy nie pasteryzuję i jest bardzo prosto i szybko do zrobienia a smak jest super i kolor naturalny wyrazisty. Jeszcze raz ale to naprawdę szczerze piszę tak jak robię. Jeśli dżem, to ma być króciutko gotowany dosłownie jak zastawię na ogień,to do chwili zawrzenia i wrzucam od razu część cukru wymieszany z pektyną, bo tak się roz z pektyną, mieszam i na koniec dodaje się cukier cały czas mieszając do rozpusczenia cukru, to jest dosłownie moment. Dżem gotowy -jest smaczny, przeźroczysty i zapakowany gorący w słoiczki zassie jak stygnie i gotowe. Możesz spróbować na małej ilości, to zobaczysz jak prosto i smacznie robi się dżem z truskawek i nie tylko. Tak robię z brzoswkiwi, z drylowanych wiśni-pycha;)

Lis

Zadanych pytań: 56

26.05.2014 11:24

Tak czytam Janino jak robisz i nigdy nie próbowałam z pektyną, zawsze żelfiks. A ja najczęściej robię dżem z truskawek i agrestu - jak dla mnie najsmaczniejszy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak