Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Elżbieta7

Zadanych pytań: 2

19.10.2014 11:27

Jak robicie ocet jabłkowy domowym sposobem ??

Odpowiedzi (19)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

19.10.2014 13:54

Kiedyś robiłam domowy ocet jabłkowy w ten sposób: jeden kilogram obierek jabłek /niepryskanych antonówek lub papierówek z własnego ogrodu/ przekładałam do słoja, zalewałam jednym litrem przegotowanej chłodnej wody wymieszanej z 2-3 łyżkami naturalnego płynnego miodu. Słoika nie zakręcałam tylko obwiązywałam szczelnie gazą lub lniana ściereczką. Słój odstawiałam w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. W tym czasie od czasu do czasu potrząsałam lekko słojem lub mieszałam zawartość drewnianą łopatką. Kiedy "mikstura" przestała się pienić to znaczyło, że ocet był gotowy. Rozlewałam go wtedy przez gazę do butelek. Podobno nie wszystkie jabłka nadają się na ocet.

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

19.10.2014 14:42

nie robiłam , taki ocet kupuję

Janina

Zadanych pytań: 159

19.10.2014 14:55

Jeszcze nie robiłam, kupuję gotowy;)

irenka

Zadanych pytań: 888

19.10.2014 14:59

sama nie robiłam jeszcze octu jabłkowego

ben-ka

Zadanych pytań: 459

19.10.2014 15:19

Dawniej robiłam ocet sama ,ostatnio tylko kupuję ale przepis polecam:http://www.doradcasmaku.pl/przepis/234004/swojski-ocet-jablkowy.html

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

19.10.2014 16:53

nigdy nie robiłam

Róża1

Zadanych pytań: 7

19.10.2014 17:22

też nigdy nie robiłam takiego octu , zawsze kupuję :-).

mysza75

Zadanych pytań: 96

19.10.2014 19:26

obierki od jabłek, zalewam przegotowaną wodą chłodną, dodaję miód. Przekładam do słoja dużego przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe miejsce na miesiąc czasu. Codziennie mieszam. Przelewam przez durszlak, następnie przelewam przez filtr od kawy. Ocet już jest gotowy. Uważam żeby muszki się nie dostały, i pleśń nie wytworzyła.

dodi

Zadanych pytań: 256

20.10.2014 08:27

a może kiedyś zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak