Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

13.12.2014 10:39

Jak sobie radzicie z pieczeniem dużego ptactwa np. indyk, gęś w całości ? Jak upiec dość dużą gęś w całości z farszem w środku: do piekarnika mieści się z ledwością. Chcę ją upiec na brytfannie do mięsa ale co dalej: nakryć ją czymś np. folią aluminiową czy nie nakrywać niczym ? Mniejsze okazy /mały kurczak, kaczka/ wkładałam do rękawa lub gęsiarki i przykrywałam pokrywką ale tego okazu nie da rady.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Camill

Zadanych pytań: 2

14.12.2014 14:06

pieke w kawalkach albo cała tuszke owijam w srebrna folie

AgaS10

Zadanych pytań: 650

13.12.2014 16:31

a ja z chęcia podpatrzę odpowiedzi bo zamierzam upiec indyka giganta...a jeszcze nie piekłam tak dużego ptaka:)

pestka

Zadanych pytań: 424

13.12.2014 12:26

nie kupuję bardzo dużego ptactwa, wybieram mniejsze sztuki aby zmieścić w swojej brytfannie

Odpowiedzi (16)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

13.12.2014 10:46

kupując kaczkę czy indyka do pieczenia staram się wybierać mniejsze okazy a piekąc tak dużego ptaka najlepiej na początku pieczenia przykryć folią aluminiową i zdjąć ją pod koniec pieczenia aby skórka się zrumieniła

berys18

Zadanych pytań: 1434

13.12.2014 10:54

piekłam gęś w całości, nadzianą jabłkami. Przykrywałam sreberkiem, by się nie spiekła. Czas wedle zasady: 1 kg mięsa - godzina pieczenia, plus trochę bez przykrycia. Moja gęś nie była wielka, zmieściła się do dużej brytfany, nie dała się tylko przykryć, bo wystawała, stąd sreberko

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

13.12.2014 11:13

Nigdy nie piekłam dużej, staram się piec w całości taką która mieści mi się w brytfannie, przykrytej folią aluminiową

Margo1

Zadanych pytań: 2141

13.12.2014 12:27

Ja zawsze pozyczam brytfankę od mamy ,ale i tez staram się kupowac nie za dużą kaczę czy gęś

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.12.2014 14:33

jeszcze nie piekłam takiej dużej która nie mieści się w brytfannie mam od teściowej taką bardzo dużą

Christopher

Zadanych pytań: 31

13.12.2014 15:26

Połóż na głębszej blaszce i obwiń folią aluminiową i piecz tak jak w rękawie. Pod koniec odkryj. Ja na szczęście mam olbrzymią gęsiarkę,którą taszczyłem z drugiego końca świata.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

13.12.2014 15:27

Jak jest za duza , ukladam na blaszce i przykrywam folia.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

13.12.2014 15:56

kupuje tylko taka wielkośc ptactwa aby weszła mi do brytfanki i przykrywam folią aluminiowa

Stenka

Zadanych pytań: 467

13.12.2014 17:54

U mnie też czeka gęś, zrobię jak radzicie w blaszce

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

13.12.2014 18:50

takiego dużego jeszcze nie piekłem,zawsze kupuje mniejsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak