Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Babeczka35

Zadanych pytań: 6

03.06.2016 07:51

Jak u Was wygląda robienie zdjęć daniom, które przygotowujecie? Ile zabiera Wam to czasu ? Czy po prostu nakładacie na talerz, robicie zdjęcie i tyle. Ja np. jak już ciasto się piecze to już w głowie mam plan na jakim talerzyku go podam i czym udekoruję. Specjalnie do zdjęć kulinarnych kupuję osobne naczynia i tylko w tym celu je używam, tak samo jest z różnymi ściereczkami i dekoracjami. A jak jest u Was?

Odpowiedzi (47)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

03.06.2016 11:10

Jestem antytalentem i leniem, jeśli chodzi o robienie zdjęć, ale się staram, by były w miarę estetyczne.

Janina

Zadanych pytań: 159

03.06.2016 12:02

Nie mam specjalnych naczyń ani gadżetów. Robię zdjęcie tak jak podaję zwyczajnie ale najczęściej to zapominam i po wszystkim.;))

Mniam

Zadanych pytań: 87

03.06.2016 12:17

U mnie jest podobnie jak u Ciebie :) Chociaż czasami ciężko jest odzwierciedlić na zdjęciu smak dania. Bardziej lubię robić zdjęcia ciastom, bo wtedy nie muszę się śpieszyć.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

03.06.2016 12:49

Przygotowuję dania lub ciast i robię zdjęcia dania głównego, którego przygotowałam w miseczce dużej a potem przekładam na talerz płytki i cykam fotki

emeslive

Zadanych pytań: 288

03.06.2016 13:00

Niestety fotografia kulinarna ma swoje wymagania. Do zdjęć używam osobnego kompletu naczyń, sztućców, ściereczek i obrusów. Zastawa używana na co dzień rysuje się, matowieje, zwłaszcza jeśli jest myta w zmywarce. Te wszystkie ułomności na zdjęciach bardzo widać. A widok porysowanego czy też obtłuczonego talerza jest mało apetyczny. Osobna sprawa, to fotografowanie samego jedzenia. Bardzo często potrawę fotografuję jeszcze w trakcie obróbki kulinarnej - gdy warzywa mają jeszcze swój ładny kolor i kształt. Zwłaszcza z różnymi gulaszami, potrawkami czy bigosami nie można czekać na sam koniec. Tak więc fajne zdjęcia potraw to obowiązkowo osobny komplet zastawy, a często też jedna porcja na zmarnowanie, bo po niektórych stylizacyjnych sztuczkach zjeść się już tego nie da.

agaK.

Zadanych pytań: 311

03.06.2016 14:19

Jedną porcję dekoruję, układam i robię zdjęcia, ale nie kupuję oddzielnych naczyń.

Konczi

Zadanych pytań: 632

03.06.2016 14:45

rożnie różnie różnie - jednak chyba mój szał kulinarny już minął i została klasyka, to co jest :) mniej czasu poświęcam zdjęciom lubię zjadać potrawy ciepłe :))) kiedyś nigdy takowymi nie były bo zdjęcie w kilku odsłonach ;)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

03.06.2016 20:10

Zdjęcia daniom wykonuję zwykłym aparatem cyfrowym? Trwa to krótko, bo nakładam danie na talerz i robię zdjęcie. Nie kupuję specjalnych naczyń do zdjęć kulinarnych, ani żadnych dodatkowych gadżetów.

Skotka

Zadanych pytań: 0

03.06.2016 21:18

Specjalnych naczyń i gadżetów nie mam. Natomiast ze zdjęciami zawsze mam problem. Zdjęcia wychodzą mi ciemne albo zbyt prześwietlone gdy robię z lampą. Czasem uda mi się zrobić zdjęcie, z którego jestem zadowolona.

Madzai

Zadanych pytań: 7

03.06.2016 21:31

Ja nie mam ręki do zdjęć, jakoś nie wychodzą mi aranżację chociaż bardzo bym chciała, bo dużo osób ma piękne zdjęcia i chodzi mi nie tylko o samo danie ale ich otoczenie, dekorację i podanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak