Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

30.09.2013 07:50

Jak ugotować brukselkę aby nie była gorzka w smaku ???

Najlepsze odpowiedzi (3)

gosia56

Zadanych pytań: 466

30.09.2013 07:53

z dodatkiem cukru i odkryty garnek

Renata9

Zadanych pytań: 329

30.09.2013 07:51

w garnku bez pokrywki, można dodać odrobinę cukru

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

30.09.2013 07:53

Jak wyżej - odkryty garnek i łyżeczka cukru :)

Odpowiedzi (18)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

30.09.2013 07:54

Wszyscy mają jedno zdanie, przyłączam się:)

Malinka

Zadanych pytań: 302

30.09.2013 07:55

Choć nie lubię brukselki to pamiętam, że wrzuca się ją do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem cukru. Gotować bez przykrycia, jak wszystkie kapustne:)

Janina

Zadanych pytań: 159

30.09.2013 07:57

Nie gotowałam samej a w zupie jet dobra;)

msmors

Zadanych pytań: 91

30.09.2013 08:07

nawet nie wiedziałam, że tak sie ją gotuję. Zawsze mnie ten smak denerwował.

misia53

Zadanych pytań: 339

30.09.2013 08:32

http://www.doradcasmaku.pl/pytanie/2891/-rada-aby-brukselka-nie-byla-gorzka-trzeba-naciac-na-krzyz-k.html

Bernadeta

Zadanych pytań: 192

30.09.2013 08:36

ja ją uwielbiam,zawsze z dodatkiem cukru gotuje,podsmażam-pycha

misia53

Zadanych pytań: 339

30.09.2013 08:36

http://gotujmy.pl/idealna-brukselka-,artykuly-porady-artykul,12567.html Aby brukselka nie była zbyt gorzka, należy zdjąć z niej wierzchnie liście i spód naciąć na krzyż, a następnie gotować w wodzie z dodatkiem mleka, soli i cukru. Ja właśnie tak robię i polecam ten sposób , jest sprawdzony!

Habibi

Zadanych pytań: 690

30.09.2013 08:42

Chociaż uwielbiam brukselkę i lubię w niej goryczkę, zawsze kombinowałam, żeby była niewyczuwalna ze względu na dziecko. Warto dolać do gotowania trochę mleka - myślę, że pół szklanki wystarczy. Mleko powoduje, że ugotowana brukselka jest łagodniejsza, ale oczywiście nieco cukru też dodaję.

malina

Zadanych pytań: 4

30.09.2013 08:45

mnie taka goryczka nie przeszkadza, po prostu lubię ten smak

pestka

Zadanych pytań: 424

30.09.2013 08:54

do wody dodaję nieco cukru i mleka , tak ugotowana brukselka bardzo mi smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak