Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anilewe13

Zadanych pytań: 8

13.01.2015 15:19

Jak upiec doskonały biszkopt?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

13.01.2015 17:39

zawsze dodaję oprócz pszennej mąkę ziemniaczaną i nie otwieram drzwi piekarnika podczas pieczenia

Seba

Zadanych pytań: 1313

14.01.2015 09:43

5 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

soovka

Zadanych pytań: 9

13.01.2015 18:08

Najważniejsze są jajka dobrej jakości. Z wodnistych białek wychodzi rzadka piana, a wtedy biszkopt nie może się udać. Piana powinna być sztywna, a z pozostałymi składnikami trzeba ją łączyć bardzo delikatnie.

Odpowiedzi (21)

jola91

Zadanych pytań: 23

13.01.2015 15:48

Zawsze na każde jajko dodaję 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej (czyli np. na biszkopt z 3 jajek potrzeba 6 łyżek cukru, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej). Do całości dodaję ok. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i jak dla mnie taki biszkopt jest znakomity.

Stenka

Zadanych pytań: 467

13.01.2015 15:55

Jak do biszkoptu jest słodka masa można dać mniej cukru

Alex_M

Zadanych pytań: 119

13.01.2015 16:07

o tak: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/276773/najlepszy-biszkopt-do-tortu.html :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

13.01.2015 16:14

Da mnie idealny biszkopt to taki z kilku składników i bez nadmiernego kombinowania :) Piekę tak, jak moja Mama piekła od zawsze, czyli na każde jajko 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki. Dodatkowo na każde 5 jajek dodaję 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, choć i bez niego biszkopt powinien wyjść, ja dodaję asekuracyjnie ;) Podstawa to doskonale ubita piana z białek i szczypty soli :) Piekę w 165-170*C do chwili, aż zacznie odstawać od brzegów foremki ze względu na kurczenie się, a wierzch dotknięty na środku jest zwarty i sprężysty. Nawet patyczka przy biszkopcie nie potrzeba :)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

13.01.2015 16:20

ja na 5 jajek daje 0,75 szkl cukru i razem ubijam do baiłości 1 łyz proszku i 8 łyz maki

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

13.01.2015 16:37

Ja na 4 jajka zawsze daję 3/4 szkl. mąki tortowej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżka wody.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

13.01.2015 16:45

Ja daję jajka ,cukier,mąka pszenna,proszek do pieczenia, ocet

gosia56

Zadanych pytań: 466

13.01.2015 17:37

zawsze robię biszkopt tak jak Habibi dla mnie jest idealny

Janina

Zadanych pytań: 159

13.01.2015 17:59

Biszkopt zawsze mi wychodzi idealnie, nie mam problemu. Dobrze ubić jajka, usztywnić cukrem, dać łyżkę octu, soku z cytryny albo wody, mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. To cała filozofia z udanym biszkoptem;)

ada.la

Zadanych pytań: 39

13.01.2015 18:07

ja nie mam problemu z pieczeniem biszkoptu. Białka ubijam na sztywno (jeżeli trochę żółtka przedostanie się do białka to będzie problem z ubiciem białek - to może spowodować że biszkopt się nam nie uda)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak