Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

25.07.2013 08:11

Jak wy robicie takie śliczne zdjęcia???? to robota aparatu czy Photoshopa. CHcę sobie zakupić, ale nie wiem co jest ważne przy wyborze???

Odpowiedzi (28)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

25.07.2013 10:53

ja cały czas ćwiczę, z różnym skutkiem

mysza75

Zadanych pytań: 96

25.07.2013 11:12

Dobry aparat to nie wszystko, do tego oświetlenie,umiejętności. Sama mam problem z robieniem zdjęć. Jak nie ma pogody nie wychodzą.Znam osoby co mają dobry sprzęt ale nie umieją sie nim posługiwać. Ja mam kompakta starego, robię tylko w dzień zdjęcia,i to muszę się nagimnastykować

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

25.07.2013 11:21

dzięki wam za podpowiedzi, chociaż myślę żt to bardzo trudna sprawa

borgia

Zadanych pytań: 89

25.07.2013 11:29

@emeslive chętnie pogadam. Pozwolę sobie podać Ci w wiadomościach mój email. Bo chyba tak będzie najlepiej. I będę ogromnie wdzięczna za każdy pomysł pomagający mi w wykorzystaniu tego co mam. To prawda, że odbijające się światło wygląda fatalnie - doświadczam tego non stop właśnie gdy brakuje mi światła dziennego. Teraz wykorzystuję pożyczony sprzęt i jest... świetnie. Wieczorami. Nie ma tych dziwnych odblasków, które czasami sprawiają, że potrawa lśni jakby była potwornie tłusta.

pestka

Zadanych pytań: 424

25.07.2013 13:30

mam średniej klasy aparat cyfrowy - i myślę że jest w miarę wystarczający , ale też zależy jakie jest oświetlenie , dużo próbuję aż wyjdzie dobre zdjęcie

joanna30

Zadanych pytań: 50

25.07.2013 15:08

Ja robie zdjęcia zwykłym aparatem. Wg mnie najważniejsze jest ładne podanie potrawy i ustawienie jej w dobrym świetle dziennym. Drugą rzecza jest takie ustawienie aparatu aby fotografowana potrawa była w centrum, aby nie była ucięta z którejś strony. No i najważniejsze: praktyka! Moje zdjęcia sprzed roku pozostawiają wiele do zyczenia ale teraz wydaje mi się, że sa ładne choć do ideału im na pewno daleko ;)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

25.07.2013 20:53

ja robię cyfrowym Samsungiem na ustawieniach manualnych, z lampą i na makro, ustawiam zwykłe kartki z bloku technicznego białe z tyłu i po bokach tak na 30-50 cm od talerza, światło lampy się dobrze na kartkach rozprasza i nie naświetla talerza, program do edycji używam tylko do zmniejszenia rozmiaru, retusz mi nie potrzebny przy takim robieniu zdjęć

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

25.07.2013 20:57

ten opisany wyżej sposób jest na efekt podania już potrawy na talerzu, a w trakcie gotowania tzw. krok po kroku to też manual i lampa z makro

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak