Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

lara

Zadanych pytań: 35

19.07.2013 16:42

Jak zrobić ciasto dla diabetyka? tzn. czym zastąpić cukier i białą mąkę?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Konczi

Zadanych pytań: 632

19.07.2013 16:57

fruktoza + mąka pp

Alex_M

Zadanych pytań: 119

19.07.2013 17:27

wydaje mi się, że można zastąpić białą mąkę - mąką pszenną pełnoziarnistą albo orkiszową pełnoziarnistą. obie są dobre do ciast. wiem, bo piekłam kiedyś takie ciasta będąc na diecie Montignaca :) cukier zastąpić mozna słodzikiem

berys18

Zadanych pytań: 1434

19.07.2013 16:47

czytałam, że zwykła mąkę można zastąpić ryżową

Odpowiedzi (12)

agus198900

Zadanych pytań: 14

19.07.2013 16:53

cukier można zastąpić fruktozą a niektórzy zastępują miodem. a mąkę-mąką bezglutaminową lub orkiszową.

Janina

Zadanych pytań: 159

19.07.2013 16:55

Używa się mąki żytniej albo kukurydzianej, słodzić można fruktozą, słodzikami

gosia56

Zadanych pytań: 466

19.07.2013 16:56

bardzo dobre pytanie chętnie poczytam informację

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

19.07.2013 17:02

na pewno fruktoza oraz maka bezglutenowa

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.07.2013 17:05

mąkę białą zastępuje się po prostu pełnoziarnistą - absolutnie nie mąką kukurydzianą czy ryżową, bo one niczego dobrego diabetykowi nie zrobią! cukier zastępuje się słodzikami, cukrem brzozowym albo syropem z agawy! miód nie jest dobrym wyjściem! im w cieście więcej składników balastowych (otręby, mąka pełnoziarnista), tym mniej zdrowiej - poza tym białko też równoważy węglowodany

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.07.2013 17:07

"tym zdrowiej" miało być w ostatnim zdaniu :)

idealme

Zadanych pytań: 62

19.07.2013 17:44

cukier można zastąpić miodem, broń Boże słodzikiem!! a mąka najlepiej pełnoziarnista

cooleczka

Zadanych pytań: 539

19.07.2013 18:17

ostatnio sporo ludzi zastępuje cukier stewią

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

19.07.2013 18:37

ja bym mąkę zastąpiła maka pełnoziarnistą a cukru dałabym połowę i na pewno nie zaszkodzi :)

sanielcia

Zadanych pytań: 34

19.07.2013 20:02

cukier można zastąpić słodzikiem w płynie (najtańsza opcja), fruktozą, stewią w proszku lub nawet cukrem z brzozy. Mąkę pszenną zastąpić najlepiej sojową lub kukurydzianą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak