Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

lara

Zadanych pytań: 35

19.07.2013 16:42

Jak zrobić ciasto dla diabetyka? tzn. czym zastąpić cukier i białą mąkę?

Odpowiedzi (12)

Kasia36

Zadanych pytań: 463

19.07.2013 20:54

cukier - miodem prawdziwym, sztucznym lub nie słodzić jeśli ciasto jest z masą to masa lekko słodka wystarczy, mąka może razowa, kukurydziana

borgia

Zadanych pytań: 89

19.07.2013 21:38

W diecie tej problem polega na tym, że każdą mąkę trzeba wliczać do ilości wymienników. Mąka pszenna nie jest zabroniona, ale lepiej sięgnąć rzeczywiście po pełnoziarnistą. Ta wolniej podnosi cukier we krwi spokojnie się wchłaniając. Nie próbowałam jeszcze stewii, ale podobno jest rewelacyjna - zamiast cukru. W razie czego pozostaje ksylitol, fruktoza (łatwo przyswajalny cukier owocowy), które liczyć też trzeba, jednak są słodsze od cukru i zdecydowanie mniej się ich użyje. Lub specjalne słodziki do wypieków. Bo nie każdy się nadaje. Wszystko dostępne w marketach nawet.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak