Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

JulkaTomeczek

Zadanych pytań: 17

21.07.2014 23:25

Jak zrobić frużelinę i jak ją przechowywać?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

22.07.2014 14:04

ja robię frużelinę z mąką ziemniaczaną tylko i przechowuje w lodówce. Ostatnio pasteryzowalam bo obawiałam się czy sie nie zepsuje a chciałam do piwnicy włożyć. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/323424/fruzelina-truskawkowa-.html

kloruś

Zadanych pytań: 4

22.07.2014 08:11

nigdy nie robiłam frużeliny z żelatyną. Zastanawia mnie czy nie jest taka galaretkowa? Ja robię zawsze 1kg owoców, 2 szklanki wody i 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Owoce zagotowuje z wodą i cukrem do smaku (ewentualnie dodaję dodatki: wanilię, cynamon, bazylię itp). W małej ilości wody mieszam skrobię i dolewam do gorących owoców. Jak zgęstnieje ściągam z ognia i wkładam do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Nie pasteryzuję. Wytrzymują co najmniej 1,5 roku. Dłużej nie wiem bo żadne się tyle nie uchowały :)

xjustynka89x

Zadanych pytań: 11

22.07.2014 11:06

nawet nie słyszałam takiej nazwy :)

Odpowiedzi (16)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

22.07.2014 06:33

Musisz mieć owoce ,żelatynę w proszku ,cukier ,sok z cytryny, i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody .Żelatynę zalewasz wodą ,następnie mieszasz owoce z cukrem i podgrzewasz dodajesz pozostałe składniki ,wodę z mąką,zagotować..Żelatynę dodajesz do tych owoców ,jeszcze raz zagotowujesz i odstawiasz . A przechowujesię normalnie jak dżemy.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

22.07.2014 06:57

Robię podobnie jak Margol ale zawsze wekuję jeśli ma być na zimę.

ada.la

Zadanych pytań: 39

22.07.2014 07:40

Ja nigdy nie robiłam frużeliny, teraz to przynajmniej wiem jak się ją robi

Janina

Zadanych pytań: 159

22.07.2014 07:45

Frużelinę robię tak jak @Margo1. Robię na bieżąco na krótkie przechowywanie, na zimę nie robię;)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

22.07.2014 09:39

ostatnio robiłam wiśniową, tu jest przepis : http://www.doradcasmaku.pl/przepis/325681/fruzelina-wisniowa.html, dokładnie tak samo zrobisz z innych owoców frużeline

Motorek

Zadanych pytań: 1446

22.07.2014 09:43

Nie robiłem jeszcze frużeliny

Beata999

Zadanych pytań: 0

22.07.2014 11:13

Proszę wpisać w wyszukiwarkę-frużelina-i będziesz miała duży przegląd i wybór sposobów.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

22.07.2014 11:16

robię identycznie jak Margol

pestka

Zadanych pytań: 424

22.07.2014 12:05

frużeliny jeszcze nigdy nie robiłam - ale mam ochotę na zrobienie w ten sposób wiśni

Mniam

Zadanych pytań: 87

22.07.2014 13:40

Proporcje między żelatyną i owocami są różne. Zależy z jakich owoców chcesz robić. Frużelina powinna mieć konsystencję nie galaretki, ale gęstego kisielu. Owoce z cukrem podgrzewasz, aż cukier się rozpuści. Wlewasz mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą, zagotowujesz i wlewasz rozpuszczoną żelatynę. @Wiktoria29 ma fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak