Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

03.09.2014 23:09

Jak zrobić ładne zdjęcia swoich dań?

Odpowiedzi (42)

patryska76

Zadanych pytań: 24

04.09.2014 18:49

Istotne znaczenie ma sprzęt. Czasami używam również programów do obróbki zdjęć - głównie do wykadrowania, zmiany rozmiaru i czasami troszkę przyciemniam lub rozjaśniam, gdyż przy robieniu zdjęć nie zawsze mam dobre światło. Dobrze jest też układać pojedyncze porcje potraw na zwykłej, jednokolorowej porcelanie bez żadnych motywów.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.09.2014 18:49

Dobre zdjęcie, to ładnie nałożona potrawa, na ładnym talerzu, dobre, dzienne oświetlenie i dobra marka aparatu fotograficznego.

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

04.09.2014 20:34

światło to podstawa

Noruas

Zadanych pytań: 232

04.09.2014 20:41

mi niestety nie wychodza

Ola1984

Zadanych pytań: 295

04.09.2014 21:05

Błędem jest myślenie, że jak się ma lustrzankę to się zawsze będzie robić dobre zdjęcia. Lustrzanką (pomijam wszelkie ustawienia automatyczne aparatu i programy tematyczne) o wiele ciężej jest zrobić dobre zdjęcie - to przede wszystkim światło (najlepiej światło dzienne zastane), odpowiednie ustawienie wartości przysłony, czasu naświetlenia, iso, balansu bieli. Umiejętność odbijania światła...To szereg rzeczy na które składa się dobre zdjęcie. I przede wszystkim ćwiczenia - im więcej robisz zdjęć tym szybciej łapiesz o co w tym chodzi. Nie wspomnę o stylizacji - to temat rzeka. Ważne jest, aby danie nie tylko było ładnie podane (odpowiednio wyeksponowane) ale także, by pozostały elementy zdjęcie (często niepotrzebne) nie zaburzały odbioru. Poza tym kolorystyka zdjęcia, trójpodział kadru, odpowiednie naczynia i dodatki współgrające z całością.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

04.09.2014 21:10

A jeśli nadal nie jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego zawsze można zdjęcie obrobić w programie graficznym, wykadrować, wyostrzyć, nadać intensywniejszego koloru składnikom. Dodam, że od roku mam lustrzankę i choć zrobiłam ją już ogromną ilość zdjęć, nadal ją poznaję i się jej uczę :) Kompaktem było łatwiej, choć fakt, zdjęcia były mniej klimatyczne.

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

04.09.2014 22:02

Czyli ze zwykłą cyfrówką nie ma szans na idealne zdjęcie swojego dania?

Ali

Zadanych pytań: 0

05.09.2014 06:09

"Czyli ze zwykłą cyfrówką nie ma szans na idealne zdjęcie swojego dania?" Jak najbardziej masz szanse. Aparat nie jest najważniejszy, to nawet nie połowa sukcesu. Jeżeli nie potrafisz obsługiwać lustrzanki (a uwierz mi, że wbrew pozorom to nie takie proste) to szybciej fajne zdjęcie zrobisz zwykłym tanim cyfrakiem niż wypasioną lustrzanką. Przede wszystkim staraj się robić przy świetle dziennym, to bardzo ważne. Znacznie łatwiej zrobić zdjęcie przy świetle dziennym niż sztucznym. Przy sztucznym trzeba mieć naprawdę dobre oświetlenie, a to wiąże się z wydatkami kilku stówek. Dobre zdjęcie ot składowa bardzo wielu rzeczy: kadru, kompozycji, światła... Próbuj po prostu. I czytaj porady w internecie, jest tego mnóstwo.

kasiaw

Zadanych pytań: 470

05.09.2014 21:02

dobry sprzęt, odpowiednie oświetlenie, ładnie podane danie i zdjęcie będzie super

caralajna

Zadanych pytań: 435

06.09.2014 17:38

pomysł na zdjęcie jest ważny, niekoniecznie dekoracje ale oryginalność, no i światło jest istotne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak