Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

09.11.2015 16:35

Jak zrobić spód do ciasta z herbatników? Co tam jeszcze trzeba dodać i w jakich proporcjach? Czy takie coś można też potraktować jak zwykłe ciasto i przełożyć jakąś masą np., spód z herbatników, masa budyniowa, znów warstwa z herbatników itd.. ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

09.11.2015 23:41

Spód do ciasta z herbatników- 200 g. ciastek i od 80-100 g. masła stopionego. Do przekładania masy używam biszkoptów, które nasączam kawą/mocną herbatą/ sokiem w zależności od ciasta. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Malinka

Zadanych pytań: 302

09.11.2015 18:09

Ja robię tylko spód z herbatników, w proporcji 200g ciastek i od 80-100g masła oczywiście stopionego :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

09.11.2015 20:02

można zrobić szybkie ciasto z herbatników przekładanych kremami czy masami. podobnie jak w rafaello czy w 3bit... ja miksuje herbatniki z masłem jako spód do serników

Odpowiedzi (13)

gosia56

Zadanych pytań: 466

09.11.2015 16:44

bardzo rzadko robię taki spód z herbatników ja dodaję masło rozpuszczone a ilość zalezy od herbatników albo nutellę ale trudno będzie zrobić dwie warstwy bo trzeba spód dobrze ugnieść

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.11.2015 16:58

Dawno nie robiłam takiego spodu,ale jak sobie sięgam pamięcią , to herbatniki maczało się w wywarze z herbaty i kładło na blaszkę .

mileneczka5

Zadanych pytań: 23

09.11.2015 17:04

ja czesto robie przekładane ciasta bez pieczenia -herbatniki imasa -wtedy nie maczam w niczym ciastek.

mileneczka5

Zadanych pytań: 23

09.11.2015 17:05

masa skleja te ciastka ze soba.

berys18

Zadanych pytań: 1434

09.11.2015 17:10

ja robię z herbatników tylko spód, rozdrabniam i mieszam je z roztopionym masłem

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

09.11.2015 17:19

Ja robię z herbatniki tylko spody do ciasta, dodaję roztopione masło ( ilość zależy od herbatników) Do przekładania masy używam biszkoptów które nasączam kawą lub sokiem w zależności od ciasta

pestka

Zadanych pytań: 424

09.11.2015 18:38

często robię spód z herbatników, czasami rozdrabniam a czasami tylko układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Janina

Zadanych pytań: 159

09.11.2015 19:03

To zależy do jakiego ciasta. Do pieczenia daję herbatniki na papier i wylewam np. ser a do ciasta na zimno można tak samo albo pokruszyć i wysypać ewentualnie dołożyć roztopione masło;)

Klausia

Zadanych pytań: 251

09.11.2015 19:54

Mogą być całe herbatniki wtedy same, delikatnie zwilżone albo pokruszone i wymieszane z rozpuszczonym masłem.

Dorota76

Zadanych pytań: 48

09.11.2015 20:15

wykorzystuję całe herbatniki lub pokruszone z roztopionym masłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak