Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

cris04

Zadanych pytań: 50

26.11.2014 15:24

Jaka może być przyczyna "dziurawego makowca", dlaczego mak odstaje od ciasta i tworzą się puste miejsca?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

26.11.2014 16:32

Często tak się dzieje, że w strucli makowej wierzch odstaje. Spróbujcie ciasto posmarować białkiem, a dopiero wykładać masę makową i zwijać.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

26.11.2014 17:56

zawsze przed włożeniem do piekarnika nakłuwam ciasto ostrym cienkim nożem i ciasto zawsze przylega do masy

Motorek

Zadanych pytań: 1446

27.11.2014 07:49

ja nakłuwam przed pieczeniem widelcem i jest okey

Odpowiedzi (24)

Renata9

Zadanych pytań: 329

26.11.2014 15:30

może za wysoka temperatura pieczenia w piekarniku

Lucan

Zadanych pytań: 18

26.11.2014 15:31

też wydaje mi się że temperatura, ewentualnie masa makowa za mokra i odparowuje?

Ola1young

Zadanych pytań: 7

26.11.2014 15:31

babcia dodaje troszkę ciasta do masy makowej i wtedy wszystko ładnie sie skleja

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

26.11.2014 15:35

Ja często mam taki sam problem i chętnie poczytam odpowiedzi

Renataj

Zadanych pytań: 1275

26.11.2014 15:41

Jeśli pytanie dotyczy makowca zwijanego czyli strucla to mam takie dwie porady.Kiedyś czytałam, że po namoczeniu maku powinno się go dobrze odsączyć i odstawić na jakiś czas aby lekko przeschnął. Moja Mama również do masy makowej dodaje trochę ciasta drożdżowego - wydaje mi się, że dzięki temu w czasie pieczenia masa makowa rośnie i przylega do ciasta.

Janina

Zadanych pytań: 159

26.11.2014 15:45

Mam również taki sam problem z zawijakami, dzięki za porady;)

Anna133

Zadanych pytań: 143

26.11.2014 16:08

moja koleżanka dodaje proszek do pieczenia, ja nie praktykowałam, ale ciasta też nie dawałam, w sumie jak dodać ? chyba że zaczyn z drożdżami ? ale mi się nie oddziela jakoś bardzo, chętnie też się dowiem

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

26.11.2014 16:15

mysle ze mak był zawilgotny

Margo1

Zadanych pytań: 2141

26.11.2014 16:43

Może za słabo zwinęty ,ja jak zawsze robiłam to nie odstawał.

kasia.s

Zadanych pytań: 4

26.11.2014 16:56

Moja mama też dodaje do masy makowej odrobinę ciasta drożdżowego i jest idealny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak