Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.11.2015 18:30

Jaki jest przelicznik drożdży suchych na świeże ? Dostałam przepis w którym składnikiem są drożdże w proszku a ja mam w lodówce tylko świeże - ile dać świeżych ? Tyle ile suchych /czyli 2 dag/ ? Więcej ? Mniej?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

25.11.2015 11:29

Ja też daję dwa razy więcej świeżych niż suchych. W ogóle częściej używam swieżych, jakoś nie przepadam za suchymi ale zawsze awaryjnie są w szufladzie :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

19.11.2015 18:38

zawsze też mam z tym problem dzięki za cenną radę

slodkieniebo

Zadanych pytań: 5

18.11.2015 13:29

Używam zawsze 7g drożdży suchych = ok. 15 g drożdży świeżych :)

Odpowiedzi (21)

Malinka

Zadanych pytań: 302

17.11.2015 18:53

Ja zamiast 7 g drożdży suchych daję 15 g świeżych, więc jeśli ty masz w przepisie 20 g suchych to dałabym ok. 40-45 g świeżych...

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

17.11.2015 19:06

Na 20 g. drożdży suchych daj 45 g. drożdży świeżych.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

17.11.2015 19:12

Ja mam taki przelicznik : 7gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych. Zawsze używam przelicznika ok. 1:3 i jest ok.

anemon

Zadanych pytań: 163

17.11.2015 19:36

Zawsze daję dwa razy więcej drożdży świeżych jak suchych, więc powinnaś użyć 4 dag drożdży świeżych.

gosia56

Zadanych pytań: 466

17.11.2015 20:09

dałabym 4 dkg drozdzy świeżych

borgia

Zadanych pytań: 89

17.11.2015 20:42

No to będziesz miała dylemat... Radzę dać 2,5 dag. Po kilku latach studiów nad problemem ;) (książki i obcojęzyczne stronki gdzie jasno i wyraźnie podawany jest przelicznik tak lub tak) i doświadczeń własnych polecam dokładnie tę ilość.

jola91

Zadanych pytań: 23

17.11.2015 21:17

Świeżych trzeba dać więcej, ja zawsze ilość suchych mnożę razy dwa.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

17.11.2015 23:08

Dzięki za pomoc !!! Dałam 4 dag, ciasto ładnie wyrosło ale jak smakuje jeszcze nie wiem bo jest gorące:)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

18.11.2015 00:08

Cieszę się, że ciasto ładnie wyrosło.

Janina

Zadanych pytań: 159

18.11.2015 07:40

Dałabym ok.5 dag ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak