Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

02.10.2013 15:14

Jaki macie patent na to by zrobić pyszny rosół kompletnie bez Kucharków czy kostek rosołowych? 100% naturalny, moja babcia bez kostek i Kucharków nic nie gotuje i nie wiem czy ja mam już tak spaczony smak, że inaczej mi nie smakuje czy smak zawsze będzie zupełnie inny.

Najlepsze odpowiedzi (3)

smakoszek

Zadanych pytań: 484

02.10.2013 15:18

Nie używam kostek ani kucharków,rosół gotuję z kilku rodzajów mięsa i dodaję dużo różnych jarzyn i zioła,gotuje dosyć długo na wolnym ogniu i jest wtedy bardzo aromatyczny:)

Beatris

Zadanych pytań: 43

02.10.2013 15:18

Dużo warzyw i kura wiejska, ewentualnie kurczak. I gotowanie na malutkim ogniu, takim, żeby rosołek tylko "pyrkał" przez 3-4 godzinki.

gosia56

Zadanych pytań: 466

02.10.2013 15:43

duzo warzyw do gotowania rosołu i długie gotowanie na małym ogniu pózniej natka nietruszki ,selera,marchewka i natka lubczyka

Odpowiedzi (14)

2milutka

Zadanych pytań: 134

02.10.2013 15:16

dużo warzyw świeżych i świeży lubczyk to tak jak maggi:) ja też gotuję bez rosołków ale na wiejskim kuraku

Margo1

Zadanych pytań: 2141

02.10.2013 15:17

Własnie ja gotuję ,kiedyś zatanawiałam się jak by wyglądał mój rosół bez kostek i innych kucharków , myślę że tylko na samej soli , ale to już nie jest ten smak.

Izabela9

Zadanych pytań: 25

02.10.2013 15:23

W moim domu nie ma kostek ani kucharków itp. Ja gotuje tak jak moja mama, dużo warzyw, mały ogień, kura + kostki wołowe, im dłużej się gotuje tym lepiej, ma po prostu sobie jak to mawiała babcia ,,Pyrkać na wolnym ogdniu", na końcu pieprz, sól i opieczona cebulka. Pycha.

Klausia

Zadanych pytań: 251

02.10.2013 15:23

Smakoszek- jakie zioła dodajesz? Kilka rodzai mięsa to znaczy jakie? :) 2milutka- gdzie kupujesz świeży lubczyk? :)

Ela_K

Zadanych pytań: 13

02.10.2013 15:32

ja zawszę robie bez kostek i wychodzi mi pyszny

Czarnula87

Zadanych pytań: 83

02.10.2013 15:40

Najważniejszy jest kurczak plus wołowina , w dużej mierze to ona dodaje smak :) plus dużo włoszczyzny i koniecznie lubczyk, możesz kupić na targu suszony lub świeży w zależności jaka pora roku jest, potem zalać wodą wszystko i gotować na małym ogniu pod koniec posolić

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.10.2013 15:46

Raczej vegetę dodaję, nawet niewiele zmienia smak... też dodaję mnóstwo warzyw i przypraw, ale na samej soli czegoś mi jednak w tym rosole brakuje - chociaż nie robię go na porcji rosołowej, ale zawsze na mięsie, głównie drobiowym.

Mniam

Zadanych pytań: 87

02.10.2013 15:46

Już od dawna robię rosół bez kostek. Dużo mięsa, najlepiej mieszane tzn drób z wołowiną. Zazwyczaj robię i tak z drobiu. Dużo warzyw. Rosół powinien "pykać" przez parę godzin, wtedy jest najlepszy. Lubczyk daję suszony, a świeży tylko wtedy jak dostanę od rodzinki z działki :)

emeslive

Zadanych pytań: 288

02.10.2013 16:00

A co to może być za rosół na kostkach rosołowych? Chyba jedynie woda z chemią... Ja najczęściej robię rosół wołowo-drobiowy. Daję gicz wołową, całą kurę i dodatkowo porcję rosołową z kury. Do tego warzywa: marchew, pietruszka razem z nacią, seler razem z nacią, pasternak jeśli akurat uda mi się kupić, kawałek pora, żółta cebula mocno zrumieniona (prawie spalona) nad ogniem i malutki kawałek (taki wielkości połowy pięści) kapusty. Do tego dodaję trochę pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy i kawałek skórki z cytryny. Całość zalewam zimną wodą, wstawiam na malutki gaz i gotuję od momentu aż woda zawrze przez minimum 2 godziny. Wychodzi z tego pyszny naturalny wywar o prawie bursztynowej barwie. I żadnych kostek rosołowych mi do tego nie potrzeba.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

02.10.2013 16:42

Daj dużo warzyw-marchew, pietruszka, seler, por, cebula opalona, czosnek, lubczyk, liście maggi, koper, pietruszka, różne zioła, przyprawy-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, pieprz, a kucharek, vegeta, ziarenka smaku, czy kostki rosołowe nie będą tam Ci potrzebne i będzie dobry rosół.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak