Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

29.11.2015 11:59

Jaki macie sposób na bardzo miękkie pierniczki? robiłam z miodem naturalnym i sztucznym, ale za miękkie nie są.

Najlepsze odpowiedzi (3)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

30.11.2015 00:37

Polecam przepis z mojej księgi przepisów. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/63940/pierniki-swiateczne.html. Jak wyjdą twarde, to włóż je wraz z przekrojonym jabłkiem do blaszanego pudełka, słoika, worka.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

04.12.2015 15:21

Ja mam przepis że pierniki są miękkie zaraz po upieczeniu

Mniam

Zadanych pytań: 87

29.11.2015 14:58

Jeżeli zamkniemy takie pierniczki z przekrojonym jabłkiem powinny zmięknąć. Tylko bez lukru, bo się skruszy i odpadnie.

Odpowiedzi (26)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

29.11.2015 12:50

Od kilku już lat robię pierniki według przepisu mojej siostry i raz wychodzą pyszne mięciutkie a innym razem twarde - od czego to zależy ? - nie wiem. Jedynym ratunkiem jest wtedy włożenie pierników wraz z połową jabłka do blaszanego pudełka.

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.11.2015 13:10

staram się piec sprawdzone, ktore nie twardnieją na kamień :) poza tym zawsze sprawdzam 1-2 minuty przed końcem pieczenia i dostosowuję czas piezcenia wg własnego piekarnika! upieczone pierniczki muszą być puszyste i miękkie, nie powinny się zrumienić, bo skarmelizowany miód i cukier daje w efekcie zwiększoną twardość...

gosia56

Zadanych pytań: 466

29.11.2015 13:12

piekę pierniczki juz od lat te same zawsze są miękkie od razu po upieczeniu

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

29.11.2015 13:42

wiele lat robiłam pierniczki z jednego przepisu(który niestety gdzieś się zagubił) do ciasta dodawało się ugotowane ziemniaki,pierniczki były miękkie od razu,i nie wysychały z bardzo nawet w po długim czasie

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

29.11.2015 14:11

Ja dwa lata temu robilam piernik staropolski, gdzie surowe ciasto dojrzewa ok 4 tygodnie i wyszedl pyszny i miekki od razu. A rok temu z tego samego przepisu wyszedl tawrdy jak skala, wiec jedlismy go dopiero po sylwestrze. Wniosek byl dla mnie jeden- za dlugo pieczony piernik mocno twardnieje :) Ja swoj trzymalam w puszce z czastkami jablek

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.11.2015 14:30

pierniki nie mogą być a długo pieczone bo są twarde, sama sie przekonałam, robię zawsze z ciasta długo dojrzewającego, nigdy ich nie przechowuję żeby zmiękły bo one są miękkie cały czas

ben-ka

Zadanych pytań: 459

29.11.2015 14:54

Dziękuję Wam za Wasze spostrzeżenia i sugestie , pomimo tego, że robię ze sprawdzonych swoich przepisów nie wychodzą mięciutkie, teraz będę pilnowała czasu pieczenia i spróbuję tą metodę przechowywania z jabłkiem.

Janina

Zadanych pytań: 159

29.11.2015 14:58

Jeżeli poleżą parę dni to zwilgną;)

Maridka19

Zadanych pytań: 59

29.11.2015 15:11

Też chętnie posłucham rad ;)

RenataZ-et

Zadanych pytań: 14

29.11.2015 16:11

wkładam do pojemniczka na kilka dni-po wyciągnięciu są miękkie i pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak