Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

26.10.2015 21:14

Jaki typ mąki polecacie do pizzy?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Franciszek

Zadanych pytań: 4

27.10.2015 00:17

mąka pszenna typ 550

ben-ka

Zadanych pytań: 459

27.10.2015 08:02

Najczęściej taką , jaką mam w kuchni, nigdy nie zwracam uwagi na typ mąki.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

27.10.2015 08:39

ja robię ze zwykłej mąki

Odpowiedzi (24)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

26.10.2015 21:24

Do standardowego przepisu na ciasto na pizzę używam zwykłej mąki pszennej. Na półce sklepowej może nazywać się różnie: Tortowa, Luksusowa, Poznańska, Wrocławska. Zwróć uwagę bardziej na typ mąki. Ta tradycyjna z której najłatwiej wychodzi ciasto, to mąka pszenna typ 450, 550 lub 600. To najpopularniejszy rodzaj mąki, więc bez problemu w każdym sklepie dostaniesz mąkę pszenną typu 450. Nie mam specjalnej marki, którą bardziej polecam. Spróbuj z tą, którą aktualnie masz pod ręką. Po kilku pizzach dowiesz się sam, która mąka bardziej Ci odpowiada. Rynek specjalnych mąk do pizzy w Polsce jest mały. Jeśli pójdziesz nawet do hipermarketu, raczej nie dostaniesz mąk, których przeznaczeniem jest pizza. Ewentualnie możesz spróbować kupić przez internet importowaną mąkę z Włoch. W Stanach Zjednoczonych w sklepach możesz kupić mąki dedykowane pizzy o wyższej zawartości glutenu. Pisząc o mące do pizzy nie mam tu na myśli mąk, które nazywają się “do pizzy”. Zawierają spulchniacze lub inne środki pomagające rosnąć ciastu albo są to nawet gotowe mieszanki, które wymagają tylko dolania wody. Moim zdaniem jest to strata pieniędzy. Generalnie takie miksy są nawet dwa razy droższe niż standardowe mąki. Taki sam efekt, które rzekomo dają osiągniesz bez problemu ze zwykłą mąką.

jola91

Zadanych pytań: 23

26.10.2015 21:38

Zawsze używam zwykłej mąki pszennej typ 550 lub 650, kiedyś pomieszałam z pełnoziarnistą, ale jakoś mi pizza na takim cieście nie podeszła...

patryska76

Zadanych pytań: 24

26.10.2015 22:24

Ja robię ciasto na pizzę ze zwykłej mąki pszennej.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

26.10.2015 22:50

ja używam tylko tortowej,zawsze się sprawdza

Benita

Zadanych pytań: 1

26.10.2015 22:56

Pizzę robię z mąki pszennej 550

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

26.10.2015 23:04

Ja używam do pizzy pszenną 550

Margo1

Zadanych pytań: 2141

27.10.2015 06:59

Od zawsze mąka pszenna typ 500

Maridka19

Zadanych pytań: 59

27.10.2015 07:20

Ja też robię z mąki pszennej typ 500 :)

pestka

Zadanych pytań: 424

27.10.2015 07:25

ja używam mąkę typu 500 lub 550

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

27.10.2015 07:28

ja używam tortowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak