Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Diana Rusiłowicz

Zadanych pytań: 46

28.02.2017 21:39

Jeśli czytacie przepis to wolicie jak miary składników podane są wagowo, np. w gramach/kg czy ilościowo - łyżka/szklanka? Albo jak w przepisie napisano 1 szklanka - to wg jest to pojemność 200 czy 250 ml?

Odpowiedzi (76)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.03.2017 09:38

Zdecydowanie wolę na szklanki, łyżki

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

01.03.2017 09:39

też wolę na szklanki czy łyżki odmierzać

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.03.2017 09:49

Zdecydowanie wolę podane wagowo, bo to jedyne dokładne proporcje! Szklankę, co prawda, można znaleźć w sklepie (choć czasami nie jest to łatwe!) odpowiedniej wielkości, czyli 250 mi, ale łyżki i łyżeczki to już są naprawdę bardzo różne! Dlatego wolę posługiwać się wagą. Od jakichś 9-10 lat mam wagę elektroniczną i w życiu nie zamieniłabym jej na szalkową. Do 50 zł można kupić naprawdę porządną wagę, cieniutką jak zeszyt i nie ma problemu z jej przechowywaniem! U mnie leży sobie w szufladzie z dodatkami do pieczenia. Zawsze pod ręką! A bateria przy przeciętnym użytkowaniu wytrzymuje 2-3 lata :)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

01.03.2017 09:50

Dokładniejsze na pewno są wagowo, ale ja wolę na szklanki. I tak większość robi na wyczucie.

mysza75

Zadanych pytań: 96

01.03.2017 09:56

wolę na szklanki i łyżki, szklanka przyjmuję z góry że ma 250 ml

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

01.03.2017 09:56

jest mi to obojętne

Wacław

Zadanych pytań: 1269

01.03.2017 10:00

tez wolę przepis na łyżki i szklanki

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.03.2017 10:03

Kiedyś w internecie, na jakimś blogu kulinarnym, znalazłam interesujący przepis na jakieś pieczywo z dodatkiem sody. Lubię irlandzkie chleby i bułki na sodzie, więc od razu zabrałam się do pieczenia, bo przepis był inny od tych, które miałam. Okazało się, że bułki były niejadalne! Napisałam maila do autorki, żeby sprawdziła sobie , czy nie ma jakiegoś błędu w proporcjach... bo upiekłam z jej przepisu bułeczki i pomimo zachowania dokładnych ilości podanych w przepisie (2 łyżeczki soli i pełna łyżeczką sody) bułki są bardzo słone, a do tego aż pieką od ilości sody! A mam pewność, że moje łyżeczki i łyżki są bardzo tradycyjne 5 i 15 ml. Dostałam pretensjonalną odpowiedź, że autorka nie wie jakie ja mam łyżeczki, ale ona od zawsze używa "normalnych od kawy" i wszystko jest ok. No cóż, dla mnie normą w odmierzaniu jest raczej głęboka łyżeczka od herbaty... Właśnie dlatego wolę wagę! Nie ma nieporozumień typu pełna, płaska czy czubata...

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

01.03.2017 10:04

Najbardziej wiarygodne to w gramach :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.03.2017 10:09

Mam starą ciężką łyżkę po babci, która ma 25 mi pojemności. Stare łyżki z mojego dzieciństwa mają 15 i 20 ml... więc jak zachować odpowiednie proporcje w takim przypadku? O ile do zupy czy sosu to nie jest istotne, to już do składników w cieście lub bardziej wymagających recepturach robi różnicę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak